Помер поет Олесь Дудин

Помер поет Олесь Дудин

Сьогодні, 19 серпня 2022 року на 83 році життя помер ходорівський поет, перекладач Олесь Дудин. Олесь Дудин був представником філософської поезії, переклав усі сонети Шекспіра. В творчому доробку Олеся Дудина 13 виданих книг та збірок.

Щирі співчуття родині! Вічна пам’ять і Царство Небесне!

Чин похорону Олеся Дудина відбудеться 20 серпня о 14.00 год у капличці.

Олесь Дудин в Ходорівській бібілотеці

Олесь Дудин народився 23 березня 1939 року в Ходорові. Батько Олеся Дудина, Василь був столярем. Олесь це його літературний псевдонім. Олександр Васильович Дудин знав 16 мов. Перший свій вірш він написав в присвяту дідові Теодорові, який 1914 р. пішов на війну і не повернувся з російського полону. 

Писати вірші Олесь Дудин почав ще у шкільні роки.

«Моє дитинство минало біля млина і ставу. Я часто провідував своїх родичів у селі Вовчатичі. Ходорівський став і довколишня природа давали багато вражень, які я згодом використаю у своїй творчості, Я дуже любив купатися, а понад усе — ловити рибу в ставку… Вже у восьмому класі вечірньої школи, твердо усвідомивши суть свого навчання, розпочав перші поетичні спроби. Це був 1956 рік. Пригадую, я тоді написав свій перший вірш «Зима надворі». Однак це ще не була справжня поезія. До неї я прийду значно пізніше, вагаючись, писати чи ні. Але прийду у всеозброєнні знань про людство, про світ, природу всесвіту…»                       

згадує поет

У 1959 р. після закінчення Ходорівської вечірньої загальноосвітньої школи Олесь Дудин вступає до Львівського університету на український відділ філологічного факультету, де вивчає, поряд з різними предметами, кілька іноземних мов (латинську, англійську, німецьку, польську та російську). Він постійно цікавиться математикою та теоретичною фізикою. Особливе місце в його розвитку тоді посідає світова філософія, точні та гуманітарні науки.                                                                     

Після закінчення університету Олесь Дудин працював у семирічних і середніх школах Рогатинського району Івано-Франківської області, Городоцького і Жидачівського районів Львівської області, навчав дітей української та англійської мов, літератури. Він любить і шанує свою працю, але серце його рветься до поезії. Уже в 60-х рр. він більше і глибше ознайомлюється зі світовою поезією, зокрема Стародавньої Греції, її великим поетом Гомером. Перечитує твори грецьких та римських філософів — Арістотеля, Лукреція Кара, зокрема його поему «Про природу речей». Особливу увагу Олеся привернув англійський поет і драматург епохи відродження В. Шекспір, в першу чергу його драми і сонети. Володіючи англійською мовою, пробує себе в перекладах сонетів Вільяма Шекспіра. Розпочав з 135-, 136-, 66-го, які досі перекладалися небагатьма.                

Особливо плідними були для Олеся Дудина 1991-1992 рр., впродовж яких переклав 27 сонетів, зумів доопрацювати майже всі свої вірші, які були написані протягом 1958—1993 рр. А це повних чотири книги.                   

 У другій половині 1900-х рр. поет створив кілька пісенних текстів — своєрідних присвят до ювілею 600-річчя рідного міста. Написав багато філософських поезій, надрукував свій цикл «Держава і нація» та добірку перекладених сонетів Шекспіра в часописі «Літературний Львів».               

 На початку 1995-го видавництво «Літературний Львів» видало книгу віршів Олеся Дудина «Воскресіння душі». У передмові до видання сказано: «Перша книжка сучасного поета, мислителя, вченого, філософа Олеся Дудина — лише перша ластівка, бо в творчому доробку автора — понад вісім книг, які в майбутньому ще мають надію побачити світ.                   

Олесь Дудин — непересічна і багатогранно обдарована людина. Творчість таких людей величають не інакше, як даром Божим. Але, перш за все, він — Поет. І поезія його—птаха високого польоту, що приносить на крилах своїх промінчик істинного світла з недосяжних нам, звичайним земним людям, небесних висот, а також незриму, що пізнається лише серцем очищеним і духом невтомно шукаючим, вість з майбутнього…»             

 У 1995 р. побачила світ ще одна книга Олеся Дудина — «Кароокий зайчик», куди ввійшли твори для дітей і про дітей.   

Протягом свого життя проводив багато зустрічей з читачами по бібліотеках, зокрема і в Жидачеві та й в Піддністрянах.            

І хоча вже в живу ми не почуємо голос поета, завдяки записам передач на радіо можна ще раз його почути. Пропонуємо вам радіопрограму з Олесем Дудином записану в Дніпрі в 2015 році