В Бортниках відкрили меморіальні таблиці на честь бійця АТО та загиблого в Афганістані

В Бортниках відкрили меморіальні таблиці на честь бійця АТО та загиблого в Афганістані

12 березня, напередодні Дня добровольця, відбулось відкриття та освячення меморіальних таблиць на честь загиблого в АТО Володимира Андрешківа та Пастуха Богдана, полеглого на війні в Афганістані. Таблиці встановлено на фасаді школи в с. Бортники Жидачівського району на Львівщині, у якій навчались герої.

Про це повідомив власкор IA ZIK з посиланням на голову ГО «Спілка ветеранів АТО Жидачівщини» Тараса Стефаніва.

За словами громадського активіста, меморіальні таблиці виготовлено коштом громадської організації та за сприяння підприємця.

«Пастух Богдан – один із останніх із загиблих в Афганістані, який відчув запах війни. Хлопець був рядовим солдатом та розвідником-кулеметником, неодноразово виконував бойові завдання, беручи участь у військових операціях, – розповів Тарас Стефанів. – Проте, один бій став останнім для 22-річного юнака – він був важкопораненим у бою, від отриманих ран помер».

На Жидачівщині відкрили меморіальні таблиці на честь бійця АТО та загиблого в Афганістані

Володимир Андрешків із позивним «Жара» завжди був небайдужим до долі своєї країни. Коли почались сутички на Майдані, чоловік не міг стояти осторонь,тому без вагань вирушив до Києва. Такі події завжди ранили серце Володимира. А дізнавшись про російську агресію на сході України, герой був одним із перших добровольців. Чоловік став досвідченим воїном у батальйоні «Київська Русь», демобілізувався, але згодом уклав контракт із Збройними силами України і повернувся до своїх побратимів. 47-річний герой загинув у найгарячішій точці – на Світлодарській дузі. У чоловіка залишились мати, дружина та троє синів».

Незважаючи на холодну погоду, на відкритті меморіальних таблиць були присутні родичі та знайомі загиблих, представники ГО «Спілка учасників АТО Жидачівщини», спілок інших районів, Спілки ветеранів Афганістану, знайомі, із якими він був на Майдані, місцева, районна та обласна влади, учні й учителі школи, церковна громада та безліч небайдужих людей. Голова обласної державної адміністрації Олег Синютка вручив синові Володимира Андрешківа Владиславу орден «За мужність ІІІ ступеня», яким посмертно було нагороджено героя.

Після вшанування пам’яті, члени ГО «Спілка учасників АТО Жидачівщини» познайомилась із запрошеними представниками юридичної сотні, спілкувалися щодо можливостей співпраці, отримали «Пам’ятки учасника АТО», розроблені юридичною сотнею. Атовців поінформували про механізми, з допомогою яких представники юридичної сотні у Львівській області будуть допомагати.

«Хочу нагадати, що вже минуло три місяці від дня смерті Володимира Андрешківа, але родина ще не отримала статусу родини загиблого, – з болем в серці зазначив Тарас Стефанів. – Війна на сході України ще не завершилась. Тисячі героїв надалі захищають територіальну цілісність України, щодня ризикуючи життям заради нас. А нам потрібно зробити свій внесок у щасливе майбутнє – щиро молитися та виконувати свою роботу. Не забуваймо тих, хто пожертвував своїм життям задля того, щоб жили ми».

ZIK, 13 березня