Коні не винні. Що сталося в Голдовичах

Коні не винні. Що сталося в Голдовичах

Минулого тижня в фейсбук групах Ходорівської громади було гаряче. Спочатку 29 січня появився пост ведучої каналу 1+1 Наталки Волосацької, що їх не випускали з села Голдовичі:

Сьогодні староста Чорноострівського старостинського округу Мар‘яна Швець і ще кілька селян обмежили свободу на пересування і фактично взяли у заручники дві знімальні групи. Автомобіль старости перегородив проїзд і не випускав нас із села. Ми вже думали викликати поліцію. Але чи то моє вміння переконувати чи усвідомлення невідворотності покарання опритомнило пані Швець і вона дала вказівку (чи то своєму водієві, чи то своєму чоловікові) забрати авто з дороги. 
До слова, у село ми приїхали зняти сюжет. У соцмережах люди написали, що троє коней перебувають у небезпеці, всю зиму вони стоять у полі, під дощем і снігом, господар їх не годує, підгодовують інші люди. Олександра Стасишин,Віка Балицька

Коні не винні

Далі, наступного дня (30 січня о 18:40 ще до вечірніх випусків новин) на офіційній сторінці Ходорівської міської ради появився пост відповідь стосовно цієї ситуації: (Передано згідно з оригіналом)

Маленький коментар щодо посту у соціальній мережі Фейсбук,який розміщений Наталкою Волосацькою або «Як можна створити проблему на рівному місці?»
Ходорівська міська об’єднана територіальна громада обурена тим розголосом, який склався навколо ситуації, що мала місце 29.01.2019 року та звинуваченнями журналістки Наталки Волосацької старости Чорноострівськогостаростинського округу Мар’яни Швець щодо обмеження у свободі на пересування і взяття в заручники двох знімальних груп.
Необхідно внести певну ясність відносно того,що відбувалось насправді.
Близько 14:30 29.01.2019 р. старості Маряні Швець зателефонували, представившись журналістами певного телеканалу та запропонували зустрітись. Незважаючи на те, що навіть не повідомили старосту про мету та час візиту, отримали від неї позитивну згоду на зустріч.
Як вияснилось при особистій зустрічі в с.Бориничі, невідомі особи (поскільки не було представлено жодних посвідчень чи документів для огляду даними особами) прибули на місце зйомки репортажу щодо неналежного утримання свійських тварин (коней) приватною особою в с.Голдовичі.
Після цього староста та «гості» прибули в с.Голдовичі до приватного житлового будинку мешканця села Д. Незважаючи на відсутність господаря, «журналісти» проводили зйомку на його приватному господарстві. Через деякий час прибув власник будинку Д., який незважаючи на те, що «гості непрохані», ознайомив їх із всією своєю чисельною господаркою (коні,бики, свині,птиця, пасіка) та показав великий об’єм кормів (сіно, солома, зерно), необхідних для відгодівлі тварин та птиці. В цей час з незрозумілих причин на місце події прибула машина, пристосована для перевозу тварин.
При словесному спротиві старости, щодо законності вилучення коней у приватного власника та після виклику поліції , водій вантажного транспорту намагався виїхати з місця події, для чого автомобілем старости та мешканцями села до вияснення обставин працівниками поліції було перекрито виїзд саме вантажівці, а не «журналістам». Окрім того, звертаємо увагу, що через кілька хвилин по тому проїзд для автомобілів був розблокований. Разом з вантажним транспортом місце інциденту покинули і так звані «журналісти».
Варто зазначити,що саме староста викликала поліцію, а не пані Наталка Волосацька, яка лише «думала викликати…».
А тепер щодо коней, які мерзнуть і голодують. 28 січня старостою М.Швець було надіслано лист власнику коней Д. з проханням вжити заходів,щодо належного догляду за тваринами, оскільки надійшла скарга від жительки с.Голдовичі про недогляд та жорстоке поводження з свійськими тваринами. Однак на місці було встановлено, що коні доглянуті і всі необхідня корми для їхньої годівлі у власника є в наявності, що можуть підтвердити мешканці с.Голдовичі.
Тому, ми занепокоєні висловлюваннями пані Наталі, яка не вивчивши ситуацію, оприлюднює недостовірні дані. 
На даному етапі, ми чекаємо на вибачення пані Наталі за поширення недостовірної інформації. 
У разі неотримання таких вибачень, ми змушені будемо звернутись до суду з позовом про захист честі,гідності та ділової репутації посадової особи.
А тепер додаємо фото…Як, кажуть, факти річ уперта!

Далі, вже в ввечері 30 січня на трьох всеукраїнських телеканалах (1+1, Інтер, Україна) вийшли відеосюжети про коней в Голдовичах в яких йдеться, про те, що мешканці села, а саме і Марія Федечко, вже два місяці бачать, як коні пасуться по засніжених полях і власник їх не підгодовує, і це роблять вони самі. Власних, пан Іван каже що коні мають що їсти. Староста Чорноострівського округу Мар‘яна Швець говорить що про ситуації дізналася недавно і направила скаргу пану Івану.

Ми просто дамо вам посилання на текстові та відео сюжети про ситуацію з кіньми в Голдовичах Ходорівської ОТГ, а вам вирішувати хто тут правий. Проте, якщо ви будете знати більше деталей, просимо сконтактуватися і надати нам їх. Перед викладанням відео зауважимо лише доволі химерний спосіб, котрим адміністратори сторінки Ходорівської міської ради хотіли повідомити журналістів свою позицію. Вони позначили фото з кіньми журналістами.


Віка Балицька  31 January

Шановні чиновники Ходорівської міської ради, не зовсім етично з вашого боку було позначати на світлині коней нашими іменами. Я так розумію, ще такий жарт чи тролінг з вашого боку. Не смішно. І не робить вам честі. А щодо мене, то взагалі не зрозуміло чому ми мене позначили у пості, адже я не знімала сюжету про коней і у село не приїжджала. Прошу пояснити образи у мою адресу. По-друге, є три сюжети різних каналів, де наведені факти. Варто відрізняти факти від інтерпретацій. Так от, захисту для коней попросили мешканці села. По-третє, в сюжеті ТСН зафіксовано погрози (побити вікна, пробити колеса) журналістам. І зафіксовано модерування старостою цього процесу блокування. Ці дії містять ознаки кримінального правопорушення відображеного в ст 171 ККУ. Село є територією вільного пересування людей. Візи для відвідування села не передбачені. Додаю скрін вашого, шановна мерія, жарту. Це рівень!

Ходорівська міська рада 

Шановна пані Вікторіє! Вас позначили на цьому пості лише через те, що ви були однією із двох осіб, яких відмітила в публікації її автор Наталка Волосацька. Якщо так важливо для автора, щоб ви одна з перших дізналися про публікацію, то для нас важливо, щоб ви одна з перших дізналися і про наш коментар на дану публікацію. Тому, як кажуть, «нічого особистого»…
Якщо ви вважаєте, що вас образили позначивши на фотографії – приносимо свої вибачення. Хоча формування підтекстів та інтерпретацій під час публікації допису ніхто не мав ( пост все-таки про коней, а не про приватну особу).
Вважаємо, що варто звернути вашу увагу на те, що кваліфікація та встановлення факту злочину передбаченого ст.171 КК України не належить до кваліфікації та повноважень журналістів, які крім прав мають ще і належно виконувати свої обов`язки згідно чинного законодавства України (напевно потрібно було дочекатись прибуття поліції для вияснення всіх обставин, а не покидати місце зйомки сюжету).
Ми ніяким чином не намагаємось образити професійні якості певного журналіста або конкретну особу, оскільки «Кожен має право на інформацію, що передбачає можливість вільного одержання, використання, поширення, зберігання та захисту інформації, необхідної для реалізації своїх прав, свобод і законних інтересів» (ЗУ України «Про інформацію»). Але і для журналістів встановлено відповідальність за поширення недостовірної інформації.
Зважаючи на це, не бачимо необхідності та потреби ображати особисто вас чи вашу професійну діяльність і вступати в різноманітні дискусії.

Ну і тепер до сюжетів:

Подробиці, 2 сюжети: На Львівщині екоактивісти намагаються врятувати коней та На Львівщині рятують замерзаючих коней

ТРК Україна: На Львівщині чоловік морив голодом і холодом своїх коней

1+1: На Львівщині троє коней два місяці живуть посеред поля

Сподіваємося, що після цих сюжетів з кіньми буде все гаразд. Адже коні не винні.