Зустрічі, що єднають Схід і Захід України

Зустрічі, що єднають Схід і Захід України

10 липня міський голова Ходорівської об’єднаної громади О.Коцовський та його заступники О.Мельник, Я.Костур разом з учасниками народного ансамблю танцю «Наддністрянка» хлібом-сіллю зустрічали гостей зі сходу України. Слід зазначити, що для багатьох учасників делегації, яку очолювали заступники голів Луганської та Донецької ОДА, це була не проста поїздка – їм довелось долати кілька блокпостів. До честі гостей, вони намагалися розмовляти українською, хоч не всім це вдавалося.

Зустріч проходила за звичною для господарів програмою – вшанування пам’яті Героя України Романа Точина біля його могили і Героїв Небесної Сотні Львівщини на Алеї Слави, ознайомлення із роботою структурних підрозділів Ходорівської ОТГ, коротка екскурсія містом, концерт народних колективів, обговорення переваг і недоліків реформи місцевого самоврядування. Однак для гостей все було незвичним. Вони, захоплені розповіддю міського голови про рідне місто і визначних людей, одноголосно заявляли, що громада успішно розвивається тільки завдяки тому, що має такого лідера. Їх вразила архітектура Ходорова (модерний храм святих рівноапостольних Володимира й Ольги, Палац культури, стадіон, пам’ятники, старовинні і нові приватні будинки з декоративними насадженнями, розкішними газонами, квітниками і садками), пам’ятники, ошатні й упорядковані сквери, площі, міське кладовище. Господарі, у свою чергу, наперекір всім стереотипам, переконались, що гості дотримуються релігійних традицій, знають історію і шанують українських Героїв.
Олег Коцовський, Віталій Корецький

Особливе враження на учасників делегації справив концерт колективів Ходорівської ОТГ – більшість виступів вони вітали гучними оплесками, стоячи. Їх зачарував неповторний спів заступника міського голови з гуманітарних питань О.Мельник та керівника відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Х.Кисіль, виступи народних колективів – ансамблю танцю «Наддністрянка», вокального дівочого колективу «Ромашка», гурту троїстих музик «Візерунки», саксофоніста Н.Костура, юного читця Р.Буняка.

Надзвичайно корисним для обох сторін було обговорення процесу реформування місцевого самоврядування на прикладі Ходорівської об’єднаної громади.

В.Корецький, радник голови Львівської ОДА, повідомив, що у Львівській області створено 25 об’єднаних громад (4 міські, 6 селищних, 15 сільських), які займають 2,5 тисячі кв.км (10,6% загальної площі Львівської області) і налічують 180 тисяч населення (7% населення області), в т.ч. – у 2015 році створено 15, 2016 – 7, 2017 – 3 об’єднані громади. Планується, що до кінця 2017 року на Львівщині їх буде 35. За словами В.Корецького, майбутнє – за громадами, об’єднаними навколо великих міст, прикладом чого є позитивний досвід Ходорівської ОТГ, яка успішно справляється з усіма викликами. В.Корецький назвав позитивним той факт, що створена у 2016 році Ходорівська громада тільки з 1 січня 2017 року почала працювати за єдиним бюджетом. На його думку, це дало можливість сформувати штат, визначитись з пріоритетами.

Учасників делегації, основу якої складали представники громадських організацій, працівники РДА і поодиноких ОТГ Луганської і Донецької областей, незважаючи на втому, цікавило все – бюджет, робота і зарплата працівників структурних підрозділів, співпраця влади і громадських організацій. На всі запитання вони отримали вичерпні відповіді міського голови О.Коцовського, заступників О.Мельник (з питань освіти, культури, медицини), Я.Костура (ЦНАП, інвестиційні проекти), керівника фінансового відділу Я.Глушко (бюджет).
Ангел, Коцовський

Міський голова О.Коцовський почав з того, що порадив гостям створювати великі територіальні громади, які переберуть на себе повноваження РДА, фінансуватимуться безпосередньо з державного бюджету, самостійно зможуть працювати з інвестором. Олег Теодорович з гордістю повідомив, що у Переліку об’єднаних громад Ходорівська ОТГ очолює список восьми самодостатніх і спроможних громад Львівщини. О.Коцовський наголосив на важливості формування структури (ЦНАП, відділи фінансів, культури, освіти, земельних ресурсів) і підбору висококваліфікованих кадрів, проо що свідчить той факт, що з початку року послугами Ходорівський ЦНАПу скористалися понад дві з половиною тисячі чоловік. Загалом ЦНАП надає 90 адміністративних послуг і 9 документів дозвільного характеру.

Незважаючи на те, що за єдиним бюджетом Ходорівська ОТГ почала працювати тільки з 1 січня 2017 року, є певні напрацювання у залученні інвесторів – у планах будівництво заводу та потужної підстанції сонячних батарей, ведуться переговори про передачу в оренду іноземному інвестору стадіону, парку і будинку культури колишнього цукрового заводу для облаштування соціально-культурного і спортивного комплексів.

Виконком Ходорівської міської ради зареєстрований як окрема юридична особа, що дає змогу надати старостам всі ті повноваження, які вони раніше мали, за винятком вчинення нотаріальних дій і ведення ЗАГСу. Міський голова підкреслив, що старости у Ходорівській ОТГ є повноправними господарями у своїх старостинських округах.

О.Коцовський наголосив, що в об’єднаній громаді велика увага надається розвитку сільських територій. З початку 2017 року у селах почали працювати філії Школи мистецтв, Центру творчості, ДЮСШ, шахового клубу, споруджуються дитячі і спортивні майданчики.

Головний фінансист Ходорівської ОТГ І.Глушко підготувала для гостей інформаційні матеріали, які дали змогу їм ознайомились із штатним розписом, заробітною платою працівників міської ради і структурних підрозділів, бюджетом об’єднаної громади, у якому передбачені кошти на фінансування освіти, культури, медицини, підтримку релігійних громад, спорту, співфінансування мікропроектів, соціальних проектів.

Вражені гостинністю ходорівчан, донеччани й луганчани, від’їжджаючи, дякували за відкрите і чесне спілкування, цінний довідковий матеріал, позитивний досвід Ходорівської ОТГ. Гості щиро зізнались, що ця зустріч не тільки збагатила їх досвідом роботи Ходорівської об’єднаної громади, а й кардинально змінила уявлення про Західну Україну і запевнили, що такі зустрічі, ламаючи стереотипи, єднають схід і захід.

Марія КРАЇВСЬКА.

ХОДОРІВЩИНА, 15 липня