В Нових Стрілищах батьки не пускають дітей в садочок, бо вважають, що завідувачка схильна до садизму

В Нових Стрілищах батьки не пускають дітей в садочок, бо вважають, що завідувачка схильна до садизму

Справжній скандал розгорівся в селищі Нові Стрілища Жидачівського району Львівщини. До редакції Гал-інфо звернувся Олег Турчин – батько діток, які є вихованцями місцевого дошкільного навчального закладу «Берізка». За його словами, він та інші батьки влаштували протест проти поновлення на роботі колишньої виховательки, а нині завідувачки дитсадка, яка, на їхню думку, у садистський спосіб виховує дітей.

Sadok

Завідувачку дитсадка, яка раніше працювала у цьому дошкільному закладі вихователькою, Ларису Бондаренко рік тому звільнили з посади силами обурених батьків. Діти скаржилися на те, що з ними грубо поводяться.

«Усі чули ці історії, але громадськість не надавала цьому значення. Однак батьки спілкуються між собою, і ті факти грубого поводження з маленькими дітьми були просто неприпустимі та обурливі», – сказав він.

Як розповів Олег Турчин, навіть вихователі в садочку свідчать про жорстоке поводження з дітьми, ще коли Лариса Бондаренко працювала виховатилем.

«Як можна протрактувати таке виховання, коли Бондаренко за те, що одна дівчинка її не слухала, завела цю дитину на горище і на сходовій клітці, тримаючи за ручки, виставила її за поручні над сходами та погрожувала, що кине. Друга вихователька побачила це і забрала дитину.

Іншим батькам довелося забрати свого сина з дитячого садка, бо він почав затинатися. На подвір’ї він бився з дітьми. Щоб покарати хлопчика, Бондаренко завела його у павільйон, покликала інших дітей і наказала їм бити його, поки вона тримала його руки, а потім сама почала бити цю дитину по обличчі. Знову ж таки інша вихователька побачила цю картину, коли хлопчик вже кричав та плакав», – розповів батько.

Окрім того, за словами Олега Турчина, вихователька Бондаренко мала свої методи присипляння дітей, коли ті не хотіли цього робити.

«Вона накривала їх ковдрою і могла утримувати так, поки дитина не заспокоїться. Інший шокуючий випадок, коли хлопчика, який нині вже у 4 класі, вона зв’язала – руки та ноги скетчем, заклеїла рота йому та поставила на підвіконня», – сказав батько.

Минув час і Лариса Бондаренко стала завідуючою дитсадка, що значно обмежило її контакти з дітьми. Однак обурені батьки зверталися у районну раду, а згодом і районний відділ освіти.

«Її попередили, і начебто з нею попрацювали методисти. Минулого року батьки зініціювали та за участю голови райвно провели збори. Після цього був наказ на її звільнення. Бондаренко подала до суду за наклеп на одну маму, але суд програла. Однак іншим судом вона поновилася на посаді через те, що в наказі про звільнення була помилка. 12 травня судовим рішенням її поновили на посаді. 13  травня о 8.00 вона приїхала на роботу, але виконувач обов’язків відмовилася проводити передачу майна без спеціальної комісії. Печатки та документи їй не передали. Як можна її поновити на роботі? Хто нестиме відповідальність за життя та здоров’я наших дітей?», – сказав Олег  Турчин.

За його словами, сьогодні садочок був закритий. На роботу прийшли вихователі, але батьки дітей не привели.

«В дитсадку навчається 21 дитина. Майже всі батьки проти того, щоб ця жінка далі там працювала, тому домовились що до кінця тижня ніхто діток в садочок не вестиме. Ми готові до протесту і не пустимо її на роботу», – сказав батько.

Він також розповів, що має характеристику на цю жінку від сільського голови села, де вона мешкає, і там вказано, що жінка є конфліктною.

Батьки написали заяву і сьогодні завезуть її в прокуратуру Львівщини.

«Там зібрано достатньо свідчень батьків і доказів. Якщо вона не хоче йти з роботи, то хай відповідає за свої вчинки перед законом», – сказав Олег Турчин.

У департаменті освіти та науки Львівської ОДА Гал-інфо повідомили, що вони знають про ситуацію у садочку «Берізка» і що свого часу реакція була така, що Ларису Бондаренко звільнили, однак вона поновилася на роботі через суд, і це вже, мовляв, питання до наших судових органів.

Однак, як повідомив Олег Турчин, коли райвно програло суд (про звільнення) у першій інстанції, тоді ж воно подало апеляцію, однак районний відділ освіти не проплатив судовий збір, і суд не взяв до розгляду апеляційну скаргу.

GALINFO, 15 травня