У Палаці культури міста Ходорова відбулася урочиста академія з нагоди відзначення 150-річчя від дня народження митрополита Андрея Шептицького

У Палаці культури міста Ходорова відбулася урочиста академія з нагоди відзначення 150-річчя від дня народження митрополита Андрея Шептицького

Akademija2 серпня, о 16 год. 30 хв.,  у Палаці культури м. Ходорова відбулася урочиста академія під назвою „ На службі Богові, церкві і народові”, присвячена 150-річчю від дня народження Митрополита Андрея Шептицького. Захід відбувся за участі представників духовенства, керівника Ходорівського деканату УГКЦ о. Мар’яна Черепанича, заступника голови Жидачівської райдержадміністрації Ольги Мельник, міського голови м. Ходорова Олега Коцовського.

Митрополит Андрей Шептицький 103 роки тому, у 1912 році, перебував з канонічною візитацією у м. Ходорові. Цей візит українського Мойсея до Ходорова став історичною подією й важливою основою для національного й духовного відродження краю. Повернувшись до резиденції, занепокоєний станом будівлі дерев’яної церкви, 6 лютого 1914 року А. Шептицький віддає наказ деканові Ходорівському о. Івану Винницькому „зайнятися якнайревніше скорим побудуванням нової церкви в Ходорові”. Виконання наказу Митрополита довелося відкласти через початкок Першої світової війни аж до 1922 року.

Маштаби будівництва храму в м. Ходорові і його внутрішнє оздоблення вражали своєю величчю. Але з приходом у 1939 році радянської влади будівництво храму занепадає, його певний період використовували під склад. Друге життя церкви Косми і Дам’яна у м. Ходорові розпочалося  у 50-х роках ХХ століття, посвячували виправлений храм вже в 1957 році. І кожне покоління ходорівчан вносило всій посильний вклад у піднесення святого храму.

Сьогодні споруджений за сприяння Митрополита Андрея Шептицького храм у м. Ходорові сяє величаво золотими куполами. У вересні 2007 року сюди було перенесено мощі Блаженної Католицької Церкви, ходорівчанки  Тарсикії Мацьків, яку застрелив радянський автоматник 18 липня 1944 року, коли вона на голос дзвінка відчиняла браму монастиря. 27 червня 2001 року Папа Іван Павло ІІ беатифікував цю святу великомученицю.

В залі Палацу культури м. Ходорова під час урочистої академії з нагоди ювілею від дня народження українського Мойсея звучали зворушливі й актуальні в час нинішніх важких випробувань для Української держави морально-духовні настанови Митрополита Андрея Шептицького, які й сьогодні, віримо в це, допоможуть всім нам в єдності, в жертовному служінні Богові й Україні вистояти й перемогти.

САЙТ ЖИДАЧІВСЬКОЇ РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ, 3 серпня

 

http://zhydachivrda.org.ua/?page=news&nid=9884

«На службі Богові, Церкві й народові»

2 серпня у м. Ходорові відбулась урочиста академія, присвячена 150-річчю від дня народження Митрополита Андрея Шептицького.

Ведучими заходу були Леся Дерещук та отець Микола Прунак. У концерті взяли участь хор храму свв. Володимира та Ольги, старша і молодша групи ансамблю «Ромашка» і хор храму Косми та Дем’яна. Також прозвучали пісні у виконанні дуету Петра Андрушківа та Наталі Сисоєвої, студентки Мар’яни Матулки.

На урочистій академії також були присутні представники духовенства, декан Ходорівський о. Мар’ян Черепанич, міський голова Ходорова Олег Коцовський.

Чудові літературні композиції подарували глядачам Р. Буняк, Ю. Маркова, П. Кобзар, Ю. Бордун та гурток «Джерельце». Поезії читали І. Духній, Д. Юрчак, С. Татомир. Із цікавими доповідями виступили З. Лобойко та О. Баторик та С. Ленишин.

В кінці концерту прозвучали духовна молитва «Боже великий, єдиний» та слова Папи Пія ХІІ: «Його ім’я залишиться назавжди благословенне у Христовій Церкві, що збереже пам’ять про його гарячу ревність за спасіння душ і його постійну відвагу в обороні свого народу”.

Марія РЕВЕР.

НОВИЙ ЧАС, 6 серпня

http://www.newtime.lviv.ua/index.php/newtime-kultura/2241-l—–r