У Ходорові вшанували захисників ЗУНР, які полягли в нерівному бою


1 листопада, о 14:00 в м. Ходорові відбулося урочисте віче з нагоди відзначення 99 річниці ЗУНР.

Представники духовенства, керівництво Ходорівської ОТГ та громадськість району біля пам’ятного хреста Українським Січовим стрільцям на вул. Тернопільській вшанували захисників ЗУНР, які полягли в нерівному бою в листопаді 1918 в м. Ходорові.

Памятний хрест ЗУНР

У ніч на 11 листопада 1918 року, приблизно о 3 годині, невеличкий Ходорівський гарнізон Українських Січових стрільців затримав польський військовий ешелон. Розпочався нерівний бій. За величезної переваги поляків, після двохгодинної боротьби, українці відступили до с. Новосільці. В нерівному бою полягло 20 захисників ЗУНР. Обидві сторони конфлікту тоді зазнали великих втрат – 41 особа убитими та 50 поранених. Українських бійців поховали на міському цвинтарі. Як символ людської дяки героям тодішніх подій у Ходорові височить хрест на могилі Українських Січових стрільців.

Памятний хрест ЗУНР

У період УНР та ЗУНР Ходорів став важливим центром багатьох історичних подій. В м. Ходорові, в приміщенні колишнього повітового суду (тепер місцева школа №3 ім. Героя Небесної сотні Романа Точина) певний час була розміщена начальна команда УГА та керівні установи ЗУНР. Саме тут на початку 1919 року, за участю керівників ЗУНР (Президент ЗУНР Євген Петрушевич й військові лідери), представників УНР (Симон Петлюра) та політичних і військових лідерів країн Європи й США відбувались міжнародні переговори, під час яких вирішувалась майбутня доля Української державності.

У той складний період, на жаль, не вдалося зберегти суверенітет і територіальну цілісність молодої Української держави, яку окупували іноземні завойовники.