Цьогорічний рівень води на Жидачівщині найнижчий за останній 40 років


Уже більше місяця жителі Нових Стрілищ потерпають від нестачі питної води та й води загалом. Найбільше страждають від нестачі води літні люди та багатодітні сім’ї.

Спекотне й майже бездощове літо висушило більшість криниць на приватних подвір’ях. Води нема навіть у тих джерелах, що не пересихали, здається, із споконвіків.

Більша частина жителів селища змушена самотужки дбати про те, щоб запастись водою, оскільки й місцевий водоканал не справляється з основним завданням – подачею води до споживачів. Питання роботи місцевого водоканалу вже неодноразово порушувалось на засіданнях виконкому місцевої ради. З бюджету селищної ради виділено кошти на придбання нового насосного обладнання. Проте, щоб налагодити систему водопостачання для жителів селища, потрібно докласти чимало зусиль: заміни потребує морально застаріле обладнання. Селищна рада готує проектну пропозицію на конкурс, який оголосило Міністерство аграрної політики, щодо ремонту системи водопостачання селища.

Тим часом новострілищанці змушені долати з десяток кілометрів до найближчої криниці, щоб набрати бочки води. Також від браку води потерпають і в сусідньому селі Старі Стрілища та на хуторі Підкравець. Рятує селян та жителів селища громадська криниця, що не пересихає, мабуть, вже сотню років. Колись тут була навіть така собі громадська пральня. До потоку, що утворюється із криниці, жінки з праниками ходили прати одяг. Й тепер ця криниця – надійне джерело водопостачання.

Як жити без води, добре знають жителі хутора Лінія. Там люди поколіннями жили і живуть на привозній та дощовій воді, адже викопати чи пробурити криницю в цій місцевості марна справа. Проте навіть тут не пригадують такого затяжного посушливого періоду.

У районі продовжується зниження водності великих річок (Дністер, Стрий, Свіча). Цьогорічні рівні води є найнижчими за останні 40 років. Мінімальний стік спостерігається на малих річках. На струмках, меліоративних каналах в більшості випадків стік відсутній, каже заступник начальника Жидачівського управління водного господарства Василь Горбай.

Зменшився дебіт на природних джерелах. Критична ситуація зберігається й надалі на Ходорівській та Новострілищанській територіях. Найбільше потерпають мешканці Вербицької сільської ради, с. Садки – 50 % криниць без води; с. Молодинчого – 30-40% криниць – відсутня вода; Соколівської (30% криниць з мінімальними запасами води); Баковецької (с. Квітневе – відповідно 30%); Кніселівської (25-30% криниць мають критичні запаси води); Чорноострівської (відповідно 30%),); Грусятицької (20%); Жирівської (20 %) сільських рад.

Мешканці сіл, в яких відсутня вода в криницях, користуються питною водою з природних джерел, використовують частково воду з свердловин діючих підприємств та установ.

По смт. Нових Стрілищах ситуація зберігається критичною. Центральне водопостачання працює в економному режимі, зазначає представник водного господарства.

Схоже, що найближчим часом ситуація на краще не зміниться, адже прогнози гідрометеорологів є невтішними. До 20 вересня збережеться спекотна погода з температурою повітря до 30 градусів за Цельсієм, надалі незначне похолодання та опади.

Такий стан погоди не вплине на наповнення водоносних горизонтів, і не слід сподіватися на поліпшення ситуації з водою до кінця вересня, резюмує В. Горбай.

Оксана ФРАНКІВ.

НОВИЙ ЧАС, 21 вересня