ТЕМА ДЛЯ ДИСКУСІЇ: Одна спроможна громада чи дві? Ходорівщина наразі у процесі обговорення

ТЕМА ДЛЯ ДИСКУСІЇ: Одна спроможна громада чи дві? Ходорівщина наразі у процесі обговорення

Реформа місцевого самоврядування покликана вирішити кілька базових проблем: провести чіткий розподіл повноважень між органами місцевого самоврядування та центральною владою, перенести ближче до громад повноваження та надати місцевому самоврядуванню фінансові важелі для повноцінного управління.

21 травня проект щодо реформування району та утворення спроможних громад обговорювали у Ходорові. Зустріч, у якій взяли участь голови місцевих рад, депутати, громадські активісти, відбулась з ініціативи голови РДА Олександра Пітули. У зустрічі також взяли участь міський голова Ходорова Олег Коцовський, перший заступник голови РДА Василь Татарин, заступник голови РДА з гуманітарних питань Ольга Мельник, заступник голови районної ради Марія Стеців, заступник начальника фінансового управління Олександр Банзерук.

Представники райдержадміністрації наголосили, що така зустріч має консультаційний характер, всі висловлені пропозиції враховуватимуться при подальшій роботі.

Згідно з Методикою формування спроможних громад, у районі сформовано три такі громади. Більш детально перший заступник голови РДА зупинився на характеристиці Ходорівської спроможної громади. До цієї громади мали б увійти 58 населених пунктів, у яких проживає 29257 осіб. Обсяг доходів громади – 31 млн. 704. тис грн – потенційний бюджет громади з центром у Ходорові. У розрахунку на одного жителя – 1074 грн. Площа території – 43423 м кв. Освітня мережа матиме такий вигляд: шкіл I-III ст. – 12, шкіл I-II ст. – 17, шкіл I ст. – 5, окремих дошкільних навчальних закладів – 5, у складі НВК – 3. Один позашкільний заклад освіти. Закладів культури – 91, з яких 8 Народних домів та 43 бібліотеки. Один заклад фізичної культури, 31 ФАП, 4 амбулаторії, одна лікарня, одна пожежна.

Пропозиції, підготовлені Жидачівською РДА, вже подані на розгляд міжвідомчої комісії з проведення децентралізації при Львівській ОДА.

Але цей проект, за твердженням представників РДА, не є догмою, це лише пропозиції до перспективного плану. Найважливіша робота все ж ведеться на рівні громад, зокрема приймаються відповідні рішення про об’єднання у спроможні громади. Роль державної районної адміністрації в цьому питанні організаційна та консультативна, а вся відповідальність за реалізацію норм закону лежить на плечах місцевого самоврядування. До 1 червня у Львівській області має бути сформовано та передано до Кабінету міністрів схвалений Львівською обласною радою перспективний план формування громад у межах області, зазначив В. Татарин.

Тепер рішення за місцевими радами: або вони підтримують цей проект і ми за ним рухаємось, або шукаємо інший шлях. Проте фінансування від держави отримають ті громади, що пройдуть шлях об’єднання. Всі інші фінансуватимуться за старим принципом, додав перший заступник голови РДА.

Мер Ходорова повідомив про те, що в Ходорові відбулася зустріч з сільськими та селищним головами рад за участю голови РДА, народного депутата. Після цього видано розпорядження міського голови про ініціювання добровільного об’єднання суміжних громад із центром у м. Ходорові. 8 травня на позачерговій сесії Ходорівської міської ради прийнято рішення про надання згоди щодо добровільного об’єднання територіальних громад та подано відповідні пропозиції до громад, які б могли об’єднатися довкола Ходорова.

Питання реформування територіальних громад давно визріло, з цим погоджувалась більшість виступаючих. Проте, через брак інформації, у громадах про реформу знають лише поверхово, хоча на цьому етапі вона найбільше торкається саме громад. Багатьох цікавило, чи справді така реформа сприятиме зменшенню штату чиновників, а з іншого боку – що буде з людьми, які працювали в апаратах місцевих рад, яка доля чекає на них. Всього по району працівників місцеих рад 275 осіб. Частина з них зможе працевлаштуватися у новостворених відділеннях державних органів влади, які мають бути відкриті в кожній об’єднаній громаді. Також цікавило, хто залишиться у селі, які функції виконуватиме староста. Тут все залежить від спроможності самої громади, який її фінансовий стан, зазначив голова РДА.

«Коли відбудуться обговорення у громадах, то, я думаю, що ми все ж повернемося до історичного лона, в якому перебували до 1961 року. Однозначно, що Ходорівщина триматиметься купи, й міська рада буде у Ходорові. Але тут ще є такий момент: свого часу від нас було «відібрано» 7 сіл Ходорівщини, серед яких Станківці, Тужанівці, Горішнє та інші», – відзначив депутат районної ради Василь Ревер і запропонував провести громадське обговорення у цих громадах з пропозицією приєднання їх до Ходорівщини. Тим паче, що землі цих населених пунктів обробляє товариство «Вінал», яке б мало теж бути зацікавлене, щоб ці громади утворили єдину громаду, як це було до 1961 року, відзначив депутат.

«Ми зараз перебуваємо на першому етап, й не виключено, що в подальшому розглядатиметься й такий варіант. Адже лунають пропозиції від Нового Роздолу про приєднання до них Піддністрян, Чорного Острова та Вибранівки», – відзначив О. Пітула.

Представник громадської ради при РДА Мирослав Горачек поцікавився, хто був ініціатором подання пропозицій про утворення на теренах району не чотирьох чи більше спроможних громад, а саме трьох. Чи враховувались думки громад. Таким же питанням цікавилась і представник громади з Нових Стрілищ.

«З березня на нарадах із головами місцевих рад неодноразово просив надати свої пропозиції по децентралізації громад. Є критерії, згідно з Методикою, в яких зазначено, який населений пункт може претендувати на статус адміністративного центру громади. Новострілищанська селищна рада налічує 847 осіб. У нас уже була дискусія з головою. Ви маєте право стати ініціатором як і Ходорівська міська рада та запросити до себе інші громади, й ми з вами разом попрацюємо над цим варіантом. Давайте ініціативу, адже для того ми й проводимо обговорення», – відзначив голова РДА.

До Соколівської сільської ради поштою надійшло вже три рішення, зокрема з Ходорівської міської, Новострілищанської селищної та Баковецької сільської рад про об’єднання. «Куди я далі маю йти?» – запитує сільський голова Соколівки.

Селищний голова Нових Стрілищ Василь Газель повідомив про проведення зустрічі по децентралізації, на якій були присутні голови місцевих рад, депутати. Допоки не було Методики про об’єднання спроможних громад, не було жодної конкретики, як мали діяти голови, депутати місцевих рад. Після цього, згідно з Методикою, проведені обговорення, й 12 травня на сесії Новострілищанської селищної ради прийнято рішення про створення спроможної громади з центром у селищі Нові Стрілища. Це рішення з пропозицією про об’єднання було надіслано іншим громадам, відзначив Василь Газель. «Тим часом на розгляд до нашої громади надійшли пропозиції про об’єднання від Ходорова та Баківців. Рішення сьогодні за громадами, тому говорити про презентований райдержадміністрацією проект як про кістяк реформи ми сьогодні не можемо», – додав селищний голова.

«Буде ініціатива з громад – ми враховуватимемо кожну думку», – зазначив Олександр Пітула. «Поки що ми маємо законодавчий інструмент, давайте будемо працювати», – додав Василь Татарин.

Фінансову характеристику нової спроможної громади подав заступник керівника фінансового управління Олександр Банзерук. Найкращі показники у Ходорівській об’єднаній громаді по субвенційній та базовій дотаціях, а також по надходженнях з прибуткового, земельного та інших податків, відзначив О. Банзерук.

Щодо землі як додаткового ресурсу для об’єднаних громад, то наразі так не виглядає. Адже і сьогодні 100% плати за землю надходить до бюджету. Єдиний важіль, який матимемо, – встановлювати ставки орендної плати чи земельного податку, відзначила депутат районної ради Марія Гавінська. Також депутат поцікавилась, чи прораховували у фінуправлінні спроможність четвертої Новострілищанської громади, що може утворитися. Адже земля на цій території найродючіша, обробляється максимально, існують також джерела додаткової наповнюваності бюджету, є ферми, заправка та інші об’єкти. Новострілищанська громада буде менш спроможною, відзначив О. Банзерук.

Як відзначила Неля Добуш, директор Вовчатицької школи, голови місцевих рад, громадські активісти мали б донести до територіальної громади свого села чи міста інформацію про те, як має виглядати децентралізація, де можна переглянути відповідні документи, щоб люди могли більше дізнатися. «Щоб це не виглядало так, начебто ми бавимось у демократію, а хай справді це питання розглядається відкрито та демократично, бо нерозуміння цього процесу викликає сум’яття у людей», – додала п. Неля.

Обговорення у Ходорові вкотре показало, що про реформу з децентралізації, яка торкається безпосередньо громад, у районі мало поінформовані на рівні самих громад. Про це наголошують не лише громадські активісти, а й самі голови місцевих рад. Через це виникає багато непорозумінь, це породжує слухи й перекручення інформації про реальні потреби та наслідки реформи.

Оксана ФРАНКІВ.

НОВИЙ ЧАС, 28 травня