Свято ходорівського пляцка


Напередодні Нового 2015 року, 28 грудня, учасники клубу «Осіннє танго» запросили усіх ходорівчан і гостей міста на традиційний розпродаж знаменитої ходорівської випічки. Цього разу організатори ставили собі за мету не просто відродити старовинні галицькі традиції, запропонувавши відвідувачам традиційну випічку, яку готували наші предки у час новорічно-різдвяних свят, це була благочинна акція, кошти (тисячу гривень), зібрані під час її проведення, передали у фонд підтримки воїнів АТО.

Розмаїття пляцків, розміщених на столах, вкритих святковими вишитими обрусами, їх вишукане оформлення, вражало відвідувачів, яким гостинні господині – Ю.Коцовська, О.Калинець, Г.Піндра, Л.Когут, Я.Грачова, З.Книш, М.Костур, Г.Кадюк, пропонували скуштувати свої шедеври за чашкою запашної кави чи духмяного чаю, щоб переконатися у правильності вибору. А вибирати було справді з чого – тільки сирників три види: з маком, «кручений», традиційний за старовинним рецептом, не говорячи вже про медовий, маково-горіховий та різноманітні тістечка, без яких не обходиться жодне галицьке Різдво.

Про успіх акції свідчить той факт, що випічка вмить розійшлася: хто забарився десь по дорозі, хоч на півгодини, той залишився без нічого. Таким «пізним Іванам» організатори дарували щиру усмішку, коляду з побажаннями щасливого Нового року та веселих свят.

Ірина ЛОЗИНСЬКА.
ХОДОРІВЩИНА, 15 січня