Сторінками часопису «Ходорівщина»


ГЕРОЮ УКРАЇНИ СЛАВА! СЛАВА! СЛАВА!

20 лютого у Києві під час вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні у Художньому Арсеналі Президент України Петро Порошенко вручив 107 орденів «Золота Зірка» Героя України рідним активістів Революції Гідності.
Найвищу державну нагороду з рук Глави держави отримала дружина і дочка ходорівчанина Романа Точина.
Від імені усього Українського народу Президент України щиро подякував матерям та батькам за те, що виростили таких мужніх і прекрасних синів і дочок. «Завдяки самопожертві Героїв Небесної Сотні ми живемо і дихаємо, і маємо унікальний шанс змінити країну на краще, і не дай Боже нам його змарнувати», – сказав Президент під час вручення.

ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ

Посвята Точину Роману – випускнику 
Ходорівської З
ОШ № 3, Герою України

Вирує Київський розгніваний Майдан,
Жовто-блакитний стяг тріпоче.
З ним в бій іде наш дорогий Роман,
Наш легендарний вихованець Точин.

 

Лунають вибухи…Вогонь і дим…
Але назад нема дороги.
Упав від куль ворожих побратим –
Роман спішить йому на допомогу.

 

І знов вперед! Любов в душі палає
До матінки, до діток, до дружини…
Гуде Майдан: «Герої не вмирають,
Якщо життя дарують Батьківщині!»

 

Бандитська куля жалості не знає…
І ось душа його в Господнє царство лине…
Ми кричимо: «Герої не вмирають!
Героям Слава! Слава Україні!»…

 

Повз Третю школу йдеш – на хвильку зупинись:
В ній Ромчик Точин вчився;
Служити Україні поклянись,
Роману і Небесній Сотні поклонися!

 

Жорстокий нелюд-найманець його убив –
Вірного мужа, тата, брата, сина –
Рідню свою безмежно він любив,
Але найбільше – неньку Україну.

 

Він нагород і слави не бажав,
Був мужнім сином славного народу.
І молоде життя своє віддав
За Незалежність, Гідність, за Свободу.
Іван ПУРІЙ.

ХОДОРІВЩИНА, 7 березня

 

ТУРНІР ПАМ’ЯТІ ГЕРОЯ УКРАЇНИ РОМАНА ТОЧИНА

1 березня у приміщенні Ходорівської 1-111ст. ЗОШ №3 відбувся міжобласний шаховий турнір, присвячений пам’яті випускника школи Героя України Романа Точина та його побратимів – лицарів Небесної Сотні.
На урочисте відкриття турніру були запрошені дочка Героя – Леся Точин, міський голова Ходорова О.Коцовський. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять Романа Точина біля меморіальної дошки. У приміщенні школи біля Кутка Слави Героя України і його побратимів, що розміщений поряд із шкільною капличкою, учні 9-А класу М.Чорненька, О.Калапач розповіли про випускника школи, Героя Революції Гідності Р.Точина. Перед присутніми в одну мить промайнули 44 роки життя сотника Львівської брами, який у трирічному віці залишився без батька. Одразу ж після кривавого розгону мирної студентської маніфестації, залишивши вдома дружину з дітьми, хвору матір, він вирушив на Майдан і був там до останнього подиху. Р.Точин загинув 20 лютого минулого року на Інститутській від кулі снайпера, коли намагався врятувати пораненого товариша. Це вчинок справжнього українця, котрий на олтар незалежності України поставив своє життя.
Із словами привітання до учасників турніру звернувся міський голова О.Коцовський. Він зробив короткий історичний екскурс у минуле: розповів про події, що відбувалися у приміщенні школи у 1919 році (зустріч військової місії країн Антанти із керівництвом УГА за участю Є.Петрушевича і С.Петлюри), поєднавши їх із трагічним сьогоденням – подіями минулої зими, коли, захищаючи європейський шлях розвитку української державності, загинув ходорівчанин Р.Точин. Іменем Героя у місті названо вулицю і школу, на фасаді якої коштом жертводавців встановлено меморіальну дошку (скульптор В.Ярич). Пам’ять Героїв Небесної Сотні, побратимів Романа, увіковічена у назві вулиці Героїв Євромайдану та Алеї Небесної Сотні Львівщини, що розташована на місці масових захоронень жертв тоталітарного комуністичного режиму біля колишньої катівні НКВД. О.Коцовський наголосив, що ми всі повинні зберегти у своїх серцях пам’ять про подвиг Героїв Небесної Сотні й передати її наступним покоління, проводячи належну виховну роботу серед молоді. Міський голова запевнив, що шаховий турнір пам’яті Героя України Р.Точина за сприяння і підтримки Ходорівської міської ради відбуватиметься щорічно, і побажав успіхів учасникам змагань.
Не можна було без хвилювання слухати короткий виступ дочки Героя – Лесі Точин, який містив і біль втрати найдорожчої людини, і гордість за батька, котрий так любив життя і своїх найдорожчих – дітей, дружину, маму, але не вагаючись, віддав його за Україну.
Велике хвилювання у присутніх викликали слова вірша, присвяченого Герою Небесної Сотні Р.Точину і його побратимам, в авторськім виконанні вчителя-пенсіонера І.Пурія.
Присутні об’єднались у спільній молитві за Героїв Революції Гідності.
Турнір пам’яті Героя України Р.Точина зареєстрований у Львівській обласній шаховій федерації як рейтинговий. У змаганнях взяли участь 48 шахістів зі Львова, Маріуполя, Нового Роздолу, Рогатина, Трускавця, Жидачева, Ходорова, Гніздичева та інших населених пунктів Жидачівського району. Разом з досвідченими спортсменами виявили бажання позмагатися юні шахісти.
Перед початком змагань тренер з шахів районного Центру творчості М.Кухтин вручила міському голові Ходорова Подяку шахової федерації Жидачівського району «За великий внесок у розвиток шахів». О.Коцовський запевнив, що надалі сприятиме розвитку дитячих і дорослих шахів у місті.
Головний суддя турніру – Національний арбітр Р.Благут зі Стрия ознайомив учасників з умовами проведення змагань. Турнір проходив у дев ’ять турів за правилами швидких шахів – 15 хвилин кожному учасникові. Пари учасників визначалися за швейцарською системою.
Як і очікувалось, добрий старт взяли шахісти з високим рейтингом: майстер ФІДЕ з Маріуполя В.Затонскіх, міжнародний майстер В.Бутурін, кандидати у майстри спорту – М.Лопадчак зі Львова, Я.Дунаєр, Ю.Ганусяк, М.Дзюрак, К.Аракелян зі Стрия. Вже після п’ятого туру визначився одноособовий лідер – М.Лопадчак, який впевнено провів і всі наступні партії: набравши 8.5 із 9 можливих, став переможцем турніру.
Друге-третє-четверте місця за таблицею коефіцієнтів поділили між собою Я.Дунаєр, Ю.Ганусяк, В.Затонскіх, які набрали однакову кількість очок (сім). П’яте, шосте, сьоме місця, відповідно, зайняли: М.Дзюрак, І.Заблоцький, К.Аракелян. Особливо хочеться відзначити великий успіх 15-річного шахіста зі Стрия В.Дзюрака, який зайняв восьме місце.
Не заладилась гра у міжнародного майстра В.Бутуріна: програвши у четвертому турі, він до кінця турніру так і не зміг зібратися і з 5.5 очками посів лише дев’яте місце.
Успішно виступила на турнірі Марія Кухтин: набравши 5.5 очок, потіснила багатьох іменитих шахістів і посіла 16 місце.
Кращим серед шахістів Жидачівського району виявився І.Березовський з Чертіжа: набравши 5.5 очок, зайняв одинадцяте місце. Ю.Лешко з Ходорова з таким же результатом – тринадцятий. А.Кобрій, І.Пиріг з Гніздичева В.Топилко з Жидачева, ходорівчани – З.Пшик, Д.Ратич, О.Кушнір, В.Ковтало, В.Бурцев, розмістились у середині турнірної таблиці. На рівні з дорослими змагалися: дев»ятирічний Р.Тендюк з Гніздичева, юні ходорівчани Р.Ілюк, Б.Терлак. Дещо нижче своїх можливостей виступив юний шахіст з Нових Стрілищ Т.Григорян.
Переможці турніру нагороджені грамотами, кубками і цінними подарунками. Організатори турніру також відзначили грамотами, кубками і цінними призами учасників, які показали кращі результати: серед дітей віком до 15 років – В.Дзюрака, серед жінок – М.Кухтин, серед ветеранів – К.Аракеляна. Всі інші учасники отримали пам’ятні грамоти та призи.

За чашкою кави учасники турніру ділились враженнями та висловлювали своє захоплення високим рівним змагань.
Організатори турніру пам’яті Героя України Романа Точина щиро вдячні усім учасникам змагань, керівництву школи Л.Мільовській і В.Витрикуш за гостинність, вчителю Б.Вахулі – за підтримання порядку під час турніру, учням – М.Чорненькій, О.Калапачу за змістовну розповідь про випускника школи Героя Євромайдану Р.Точина.
Василь КОВТАЛО.

ХОДОРІВЩИНА,

 

ЇХНІЙ ПОДВИГ У НАШИХ СЕРЦЯХ

Гідність держави, зрештою, залежить від

гідності особистостей, які її створюють
(Дж.Міль, британський філософ)

Український народ успадкував від своїх предків найбільший скарб – гідність. Протягом багатьох століть він бореться, відстоюючи право гідно жити на своїй рідній українській землі.
Важка доля нашого народу, та саме у важких життєвих випробуваннях ми міцніємо духом, згуртовуємося і формуємо міцну, монолітну, непоборну українську націю. Її цвіту – молоді, належить будувати на засадах любові, свободи, справедливості, рівноправ’я нову європейську країну, де кожен буде щасливим і з гордістю і гідністю зможе сказати: «Я – українець, нащадок славного, героїчного, незламного народу!»
Велику і відповідальну місію у формуванні світогляду сучасної молоді виконують педагоги. Саме у школі діти отримують від вчителів перші ґрунтовні знання про рідну землю, її історичне минуле, про славних героїв України. Школа формує нову, вільну людину. Вчитель – це скульптор людини. Кожен шкільний учитель, незважаючи ні на що,  повинен мужньо і мудро торувати складний педагогічний шлях, пам’ятаючи: поряд завжди будуть діти.
Учителі Ходорівської ЗОШ 1-111ст. №1 проводять належну навчально-виховну роботу, яка сприяє формуванню всебічно розвиненої особистості. Духовне серце школи б’ється в унісон із серцем України. Кожна подія у нашій державі відгукується у серцях вчителів та учнів. З нагоди відзначення річниці Революції Гідності, вшанування Дня пам»яті Небесної Сотні у школі відбувся конкурс на кращу творчу роботу «Їхній подвиг у наших серцях». Учні проявили велику ініціативу і відповідальність у виконанні поставленого перед ними завдання – ми горді з того, що у нас росте небайдуже до долі України молоде, творче покоління. Думки школярів були щирими, відкритими, як і їхні серця.
Пропонуємо увазі читачів кращі творчі роботи наших учнів, представлені на конкурс «Їхній подвиг у наших серцях» .

ЧОМУ ВІЙНА?

– Чом же сонце світить, та не гріє?
– Бо ж зима від нас ще не пішла.
– А чому в нас знову люди гинуть?
– Бо ж війну Росія почала.
– А Небесна сотня? Мало крівці?!
І кінця не буде цій війні?!
Доки будуть гинуть українці
На своїй знедоленій землі?!
– Та війна не гаситься, як свічка,
І від того сумно на душі.
Смерть і вдень, а теж в криваву нічку,
Загрібає жертви все нові.
І.КАТОЛА, уч.5-А кл.

ВІЙНА

Ще вчора жили мирно
У злагоді всі ми,

Ще вчора ми сказали:
Не буде вже війни!
Ну, а сьогодні настав трагічний час:
Вмирають люди на очах у нас.
У них кидають бомбами,
Розстрілюють малих,
Талановитих хлопців,
Ще зовсім молодих,
Які могли б стати відомими людьми,
Але загинули під вилами війни.
С.СИДОРОВА, уч.8кл.

Потрібно життя прожити так, щоб не було соромно перед нащадками. Наші славні Герої Майдану прожили коротке, проте світле життя. Вони віддали його у протистоянні з жорстокістю та свавіллям диктаторського режиму за єдину Україну, за гідність і свободу.
Перші Герої Революції Гідності змінили нас усіх. Завдяки їхньому подвигу народилася вже нова незалежна нація.
С.МІТНОВИЧ, учень 10 класу.

ХОДОРІВЩИНА, 7 березня

 

ДОПОМОЖИ ФРОНТУ!

Сьогодні ми всі усвідомлюємо, що Україна зі зброєю у руках знову бореться за свою незалежність, гідне життя українців на своїй території. Соборність України захищають наші рідні і близькі на Донбасі. Кожен із нас безпосередньо на своєму робочому місці має робити все для того, щоб наповнити Соборність конкретними справами. Ми зобов’язані цим перед пам’яттю Героїв, які віддали за незалежність своє життя. Прикладом може служити діяльність Координаційної ради при Ходорівській міській раді.
З часу її створення (грудень 2013 року) ходорівчанки – М.Калинець, М.Носик, І.Лозинська, Н.Калинець, Л.Когут, Г.Стручинська, у вихідні і свята з раннього ранку до пізньої ночі, обділивши увагою і турботою своїх рідних, займались збором коштів, продуктів, одягу, відправляли людей на Майдан під час Революції Гідності.
Від початку воєнних дій у зоні АТО, Координаційна рада ще з більшою інтенсивністю виконує свої обов’язки. Збір коштів, продуктів, речей, відправка їх у зону АТО, допомога військовослужбовцям, що перебувають у зоні військових дій, співпраця з волонтерами – це тільки маленька часточка того, над чим щоденно працює Координаційна рада.
Про свою діяльність рада регулярно звітує на сесіях міської ради та сторінках нашого часопису. У 15 випуску «Ходорівщини» (2014) був опублікований звіт голови ревізійної комісії Координаційної ради при Ходорівській міській раді М.Калинець, озвучений 15 серпня на ХХХ11 сесії, про збір та використання добровільних пожертв на підтримку Революції Гідності та Українського війська.
Сьогодні пропонуємо читачам інформацію про діяльність Координаційної ради за період з 15 серпня 2014 року до 22 січня 2015 року, яку нам люб’язно надала голова ревізійної комісії М.Калинець. «У рамках акції «Допоможи фронту» за цей період зібрано 61382 гривень. Пожертви склали: кошти із скриньок «Допоможи фронту», розміщених у торговому центрі «Рукавичка», на міні-ринку, підприємствах, храмах – 31036 грн, пожертви громадян м.Ходорова – 25746 грн, підприємців м.Ходорова – 2080 грн., учнів 2-б класу ЗОШ№1 – 1060 грн, учнівського колективу ЗОШ №2 – 460 грн, учасників клубу «Осіннє танго» – 1000 грн.
Частина цих коштів – 54300 гривень, була витрачена на:
– лікування бійців, поранених у зоні АТО: Олег Бончинський– 6000 грн., Богдан Федоришин – 5000 грн, Любомир Верещинський – 2000 грн;
– операцію Романа Тітика – 5000 грн;.
– придбання  касок, шлемофону БМП, бронежилетів, балаклав, ранців, аптечок, форм, термобілизни, бушлатів, шапок, рукавиць, берців, цигарок, тактичних окулярів, сухого спирту, розгрузки, бінокля, газових балонів, приладу нічного бачення воїнам АТО: Олегу Христиничу, Юрію Павлишину, Тарасу Долику, Володимиру Воробцю, Петру Мотруку, Богдану Грицку, Олексію Сушайлу, Степану Логаю, Івану Пасєці, Ігору Макуху, Василю Трушу, Тарасу Даниліву, Василю Самодурову, Василю Півушу, загалом – 36030 гривень;
– оплата за пересилання продуктів воїнам в АТО «Новою поштою» у м.Новоайдар, Лисичанськ – 270грн.
Станом на 22 січня 2015року залишок коштів, зібраних у рамках акції «Допоможи фронту» з 15 серпня 2014 року до 22 січня 2015  року складає 7082 гривень
Одночасно Координаційна рада при Ходорівській міській раді проводила збір пожертв на виготовлення меморіальної дошки Герою України Р.Точину. З 15 серпня 2014 року до 22 січня 2015 року зібрано 68408 гривень. Ці кошти пожертвували: підприємці м.Ходорова – 35700 грн,, працівники ДП «Водоканал» – 1200 грн, Ходорівської міської ради – 1200 грн, Ходорівського відділення ТДВ «Жидачівське управління цегельних заводів» – 3000 грн., Палацу культури – 650 грн., КП «Ходорівське УКГ» – 1220 грн., Ходорівської філії Львівського технічного коледжу – 2000 грн., ТОВ «Вінал Агро – 16000 грн., Ходорівська ЗОШ №1 – 1500 грн., Ходорівська ЗОШ №2 – 120 грн., Ходорівська ЗСШ №3 – 3000 грн., пожертви від доброчинного вечора, присвяченого І річниці Майдану – 418 грн., громадяни м.Ходорова – 2400грн.
Ці кошти були використані на придбання матеріалів, благоустрій та ремонт фасаду школи №3, оплату праці скульптора, робітників, загалом – 76472грн».
Ми змінилися. Перемога наша у тому, що багато з нас не боїться ставати на сторону добра. Ця перемога ще не остаточна. Вона буде здобута тоді, коли кожен з нас перейметься ідеєю доброти і жертовності у щоденному житті.
Марія КРАЇВСЬКА.

ХОДОРІВЩИНА, 27 січня 2015