Прибілля відтепер повернуло собі історичну назву Ятваги


Таке рішення було ухвалено сьогодні на сесії ВРУ. З поданням про перейменування села до парламенту звернулася Львівська обласна рада.

Ходорів Сьогодні, вже повідомляв про бажання мешканців щодо перейменування села Прибілля на Ятваги.

Прибілля — Ятваги

«Згідно з алфавітним покажчиком старих найменувань у довіднику «Українська РСР. Адміністративно-територіальний устрій» (К., 1947 р., с. 1040), село Прибілля раніше мало назву Ятвяги і входило до складу Новострілищанського району Дрогобицької області. Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 21 травня 1959 року Дрогобицьку область ліквідовано, а її території передано до складу Львівської області. Після змін в організації районування в Українській РСР у період 1962-1967 років село обліковується Прибілля у складі Дев’ятниківської сільської ради Жидачівського району Львівської області. Інститут української мови НАН України вважає перейменування села Прибілля на Ятвяги обґрунтованим, оскільки це сприятиме поверненню історичної назви населеному пункту, під якою його згадано в писемних джерелах, починаючи від XV ст.», – ідеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Храм великомученика Димитрія в Ятвягах
Храм великомученика Димитрія в Ятвягах

Питання про перейменування села Прибілля підтримала територіальна громада на загальних зборах громадян, його погодили відповідно до законодавства, розглянули і схвалили Дев’ятниківська сільська, Жидачівська районна, Львівська обласна ради.

ВГОЛОС, 13 травня