Перспективний план формування територій громад на території Жидачівського району Львівської області

Перспективний план формування територій громад на території Жидачівського району Львівської області

Усього в районі міст, селищ міського типу, сільських населених пунктів – 118, із них міст – 2, селищ – 3, сіл – 113. Кількість місцевих рад – 33.

Загальна площа району становить 99595 кв.км, з них площа лісів 19344 кв.м (19,4%). Проживає 69,7 тис. осіб, з них 21,9 тис. пенсіонерів (31,4% від загальної чисельності).

Обліковано доріг з твердим покриттям 714,65 км, ґрунтових доріг 195,3 км.

Станом на 01.01.2015 р. в районі зареєстровано 2349 суб’єкта господарювання, в т. ч.: фізичних – 2076 осіб, юридичних – 273 осіб.

Зареєстровано та активно беруть участь у суспільному житті громадські організації, рухи.

На підставі Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (№157-VIII від 05.02.2015 р.), Методики формування спроможних територіальних (Постанова КМУ №214 від 08.04.2015), обговорень та пропозицій органів місцевого самоврядування пропонується, як бачення районом ефективного територіального устрою на базовому рівні в межах території Жидачівського району Львівської області, утворення трьох потенційних адміністративних центрів спроможних територіальних громад із врахуванням зон їх доступності:

1 – Жидачівський (з адміністративним центром в м.Жидачів);

2 – Ходорівський (з адміністративним центром в м.Ходорів);

3 – Журавнівський (з адміністративним центром у селищі Журавно).

Розпорядженням голови Жидачівської райдержадміністрації №300 від 10 квітня 2015 року утворено районну комісію з питань реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади у Жидачівському районі.

При формуванні територій враховувалися можливості органів місцевого самоврядування, які спроможні виконувати всі функції, покладені законом на них.

1 – Жидачівський адміністративний центр спроможних територіальних громад

Жидачівський адміністративний центр охоплює 26 населених пунктів (із них 1 місто та 1 селище) загальною площею 23679,23 кв.м, чисельністю населення 27003 осіб, з них 9,3 тис.осіб, або 34% пенсіонери.

Нині місто Жидачів – районний центр Львівської області, розташоване над річкою Стрий за 60 км від обласного центру м. Львів.

Місто Жидачів – важливий залізничний вузол, звідки розгалужуються шляхи на міста Львів, Івано-Франківськ, Стрий, Тернопіль.

Жидачівський адміністративний центр є територією промислового виробництва та аграрного спрямування.

Ресурсна база об’єднаних громад

Наявні фінансові та майнові ресурси. Так, розрахунковий загальний обсяг доходів громади становить 27184,6 тис.грн., що в розрахунку на одного жителя складатиме 1006,73 грн. доходу на рік.

Нараховується 5382 дітей шкільного та дошкільного віку, для яких працює 23 освітніх навчальних заклади та 7 дитячих садочків.

Налічується 15 одиниць промислово-виробничих підприємств, здійснює підприємницьку діяльність 1189 одиниць та в аграрному напрямку працює 26 одиниць сільгосптоваровиробників. Виробничу діяльність здійснюють такі основні промислові підприємства району як: ПАТ «Жидачівський ЦПК» (виробництво картону, паперової основи), ТОВ «Монді Пекджінг Бегс Юкрейн» (виробництво паперових мішків для цементу та будівельних матеріалів), ТОВ «ВУД Індастріс» (лісопильне та стругальне виробництво), ВАТ «Жидачівське заводоуправління цегельних заводів» (виробництво будматеріалів), ВАТ «Жидачівський сирзавод» (молокопродукти), ТОВ «Галпак» (виробництво гофротари), ТзОВ «Наттекс» (виробництво текстилю), ПАТ «Кохавинська ПФ» (виробництво туалетних видів паперу).

Надають послуги жителям 23 одиниці Народних домів, 24 одиниці бібліотечних установ, 1 музична школа та 2 спортивних стадіони в м. Жидачів.

Медичні послуги надає 1 центральна районна лікарня в м. Жидачів, станція швидкої допомоги, 1 СЛА та 16 ФАПів. Працює пожежна частина в м. Жидачів.

Інфраструктурне забезпечення

Усі населені пункти газифіковані (крім одного – с. Лапшин), електрифіковані, наявне дорожнє сполучення. В усі населені пункти визначеного адміністративного центру подається автобусне маршрутне сполучення, насамперед із м. Ходорів, м. Жидачів і м. Львів.

2 – Ходорівський адміністративний центр спроможних територіальних громад

Ходорівський адміністративний центр охоплює 58 населених пунктів (із них 1 місто та 1 селище) загальною площею 43425,42 кв. м, чисельністю населення 29550 осіб, з них 7,9 тис. осіб, або 26,7% пенсіонери.

Ходорів на сьогодні – місто районного підпорядкування Жидачівського району Львівської області, розташоване над річкою Луг (притокою р. Дністер) за 14 км від м. Жидачів і за 64 км від обласного центру м. Львів.

Місто Ходорів – важливий залізничний вузол, звідки розгалужуються шляхи на міста Львів, Івано-Франківськ, Стрий, Тернопіль.

Перша письмова згадка про місто датується 1394 роком як адміністративний центр. У 1436 році місту було надано Магдебурзьке право. До 1893 року Ходорів був повітовим центром, із 1893 року – ґміна в складі Бібрецького повіту. З 1939 року – районний центр у складі Дрогобицької області, а з 1963 року – місто районного підпорядкування (Жидачівського району).

Ресурсна база об’єднаних громад

Наявні фінансові та майнові ресурси. Так, розрахунковий загальний обсяг доходів громади становить 31744,5 тис.грн., що в розрахунку на одного жителя складатиме 1074,26 грн. доходу на рік.

Нараховується 5150 дітей шкільного та дошкільного віку (17,5% від загальної чисельності жителів), для яких працює 34 освітніх заклади та 5 дитячих садочків.

Налічується 2 одиниці промислово-виробничих підприємств, здійснює підприємницьку діяльність 833 одиниці та в агропромисловому комплексі працює 39 одиниць сільгосптоваровиробників. У м. Ходорів виробничу діяльність здійснюють такі основні промислові підприємства району: ТОВ «Дунапак Україна» (виробництво гофропродукції), ТОВ «Ходорівський м’ясокомбінат» (м’ясо та м’ясопродукти).

Надають послуги жителям 48 одиниць Народних домів, 43 одиниці бібліотечних установ, 1 музична школа та спортивний стадіон в м. Ходорів.

Медичні послуги надає 1 районна лікарня в м. Ходорів, 2 станції швидкої допомоги в м. Ходорів та смт. Нові Стрілища, 4 одиниці СЛА та 31 одиниця ФАП. Працює пожежна частина в м. Ходорів.

Інфраструктурне забезпечення

Негазифікованими залишаються 6 населених пунктів (з них 1 частково), усі інші населені пункти газифіковані, електрифіковані, наявне дорожнє сполучення. Практично в усі населені пункти визначеного адміністративного центру подається автобусне маршрутне сполучення, насамперед із м. Ходорів, м. Жидачів і м. Львів.

3 – Журавнівський адміністративний центр спроможних територіальних громад

Журавнівський адміністративний центр охоплює 34 населених пункти (із них 1 селище) загальною площею 32490,3 кв.м, чисельністю населення 13147 осіб, з них 4,5 тис. осіб, або 26,7% пенсіонери. Визначений центр є аграрною територією, без промислового виробництва. На території визначеного адміністративного центру розвідано та розпочато у квітні 2015 року діяльність газового родовища (с.Облазниця).

Смт. Журавно на сьогодні – селище міського типу районного підпорядкування Жидачівського району Львівської області, розташоване на правому березі річки Дністер та гирла його правої притоки річки Свіча за 21 км від м. Жидачів і за 83 км від обласного центру м. Львів.

Перша писемна згадка про Журавно зустрічається з 1435 року, а з 1445 року в актових книгах фігурує як містечко. Територію селища Журавно із навколишніми населеними пунктами перетинають важливі автомобільні шляхи загальнодержавного значення, наявна потужна лінія електропередач, що сприяє економічним зв’язкам з іншими регіонами.

Ресурсна база об’єднаних громад

Наявні фінансові та майнові ресурси. Так, розрахунковий загальний обсяг доходів громади становить 19071 тис.грн., що в розрахунку на одного жителя складатиме 1450,6 грн. доходу на рік.

Нараховується 2093 дітей шкільного та дошкільного віку, для яких працює 18 освітніх навчальних заклади та 3 дитячих садочки.

В аграрному напрямку працює 33 одиниці сільгосптоваровиробників, у с. Зарічне відкрито родовище природних мінеральних вод. Підприємницьку діяльність здійснює 129 одиниць суб’єктів підприємницької діяльності з надання послуг, торгівлі, виробництва хлібобулочних виробів, ковбасних та м’ясних виробів, працює один раз у тиждень ринок в смт. Журавно (продаж промислової та харчової груп товарів). Працюють аптечний заклад, заклади громадського харчування (кафе, бари).

Надають послуги жителям 26 одиниць Народних домів, 24 одиниці бібліотечних установ, спортивний стадіон в смт. Журавно.

Медична послуги на дає 1 міська лікарня та 1 станція швидкої допомоги в смт. Журавно, 1 одиниця СЛА та 19 одиниць ФАП. Працює пожежна частина в смт. Журавно.

Інфраструктурне забезпечення

8 населених пунктів (з них один частково) негазифіковані, 26 населених пунктів повністю газифіковано. Усі населені пункти електрифіковані, наявне дорожнє сполучення. В усі населені пункти визначеного адміністративного центру подається автобусне маршрутне сполучення, насамперед із м. Жидачів і м. Львів та населених пунктів Івано-Франківської області.

За інформацією Жидачівської РДА.

НОВИЙ ЧАС, 15 червня