Нічні «вандали», або Повчальний урок для дітей та батьків


Чи можете ви з впевненістю сказати, що ваша дитина каже вам правду й не робить дурниць, коли вас немає поруч? «Звісно, мій син чи моя доня мені ніколи не брешуть», – скажете ви. І навіть тоді, коли до вас прийдуть з міліції?!

Повчальна історія як для дітей, так і для їхніх батьків нещодавно трапилася у самому центрі м. Ходорова.

До районного відділу міліції надійшла скарга від міської ради про те, що невідомі серед ночі витягли на проїжджу частину дороги бетонні вуличні клумби навпроти міської ради, Народного дому, ресторану «Чайка», а що найгірше – пошкодили клумби та розбили кілька ліхтарів біля меморіалу Героя України Романа Точина. «Це не що інше як вандалізм, і винуватців треба знайти й покарати», – наполягали у міській раді.

За розслідування цієї справи взялися старший дільничний м. Ходорова Ярослав Зварич, старший дільничний Володимир Переговський та начальник сектору кримінальної міліції у справах дітей Володимир Фірман.

«Знайти нічних збиточників виявилось не так складно, – розповідає Володимир Фірман. – Проте ніхто б і не міг подумати, що ними виявляться не затяті батяри, а «тихі й спокійні хлопці».

Зазвичай, коли місто поринає у нічний сон, вулиці порожніють, спокій хіба порушують таксисти, які поспішають доправити клієнтів за місцем призначення, чи запізнілі гуляки, які за гальбою пива втратили відчуття часу. Саме на любителів гучних тусовок й подумали спершу правоохоронці, адже після прийняття кількох грамів на душу й тягне на подвиги.

Щоб з’ясувати, хто ж так «повеселився» на вул. Грушевського, працівники міліції опитали сторожа коледжу, який сказав, що не бачив, хто й коли так «прогулявся» вулицею, але десь близько шостої ранку він помітив кількох юнаків, які, веселившись, йшли вулицею. Міліціонерам вдалося віднайти камеру спостереження, на якій над ранком були зафіксовані троє підлітків. Оскільки працівникам міліції зафіксовані відеокамерою не були знайомі, вони вирішили в комп’ютерному клубі роздрукувати портрети цих незнайомців, щоб пізніше роздати по школах і таким чином дізнатись їхні імена.

У клубі в той час за комп’ютерами сиділо кілька хлопчаків. «Ми переглядали відео, щоб зробити стоп-кадр, і я питаю адміністратора клубу, чи він бачив когось із них. Той заперечив. Я кажу, он сидить хлопчина, подібний на того, що на відео. Тільки я це сказав, як хлопчина піднімається з-за стола й починає виходити. Я ще раз глянув на відео і на нього, начебто подібний, але на відео виглядає ніби дорослішим… Окликнув його й попросив, щоб подивився, чи це не він. Хлопчина почав заперечувати, мовляв, це не він. Але згодом зізнався, що камера зафіксувала саме його. Ми зателефонували до батьків, вже при мамі він розповів, з якими друзями був», – розповідає Володимир Фірман.

«Вандалами», які «рознесли» центр Ходорова, виявились троє неповнолітніх 13,14 та 15 років. Хлопці з порядних сімей, у школі про них хорошої думки. Але через такі їхні необдумані вчинки на батьків двох з них (адміністративна відповідальність для батьків настає за дітей, які вчиняють правопорушення у віці від 14 до 15 років) складено адміністративні протоколи й направлено в суд. А далі штраф від 51 до 85 грн. Звісно, батьки не йняли віри, що їхні діти таке могли вчинити, й намагались заперечити вину своїх синів, проте факти, наведені правоохоронцями, були неспростовними.

Як виявилось, двоє з неповнолітніх напередодні «розгрому» теж вночі вже робили спроби «погуляти на славу», випихаючи на проїжджу частину дороги клумби. Мабуть, така розвага їм стала до вподоби, й наступної ночі вони вирішили повторити свої «подвиги». Добряче нагулявшись нічним містом, над ранок, перш ніж розходитись по домівках, вирішили побешкетувати, залишивши після себе «на пам’ять» розгардіяш.

У кого виникла така думка й хто був головним у розвагах, ніхто з них не зізнався, казали, що все якось спонтанно зародилося. Про свої нічні походеньки нікому не розповідали. Для батьків склали легенду, за якою вони ввечері пішли один до одного дивитись кіно й заночують у друзів. Звісно, жоден із родичів не здогадався перевірити, чи справді їхні діти ночують у друзів, а не вештаються бозна-де.

Щоб загладити провину дітей, батьки звернулися з вибаченнями до міської ради та відкупили пошкоджене майно. Лише здогадуємось, що чекало на малих розбишак удома…

Застерегти неповнолітніх осіб від необдуманих вчинків намагаються і працівники міліції районного відділення. Впродовж канікул правоохоронці відпрацьовували операцію «Літо», у рамках якої проводили профілактичні бесіди з підлітками, запобігали жебракуванню неповнолітніх, застерігали осіб, які схиляють неповнолітніх до вчинення правопорушень.

Так, дітям потрібно довіряти, але час від часу не завадить поцікавитись, як вони проводять своє дозвілля і чи завжди кажуть правду.

Оксана ФРАНКІВ.

НОВИЙ ЧАС, 21 вересня