На Жидачівщині вшанували 98 річницю від дня народження художника Зеновія Кецала

На Жидачівщині вшанували 98 річницю від дня народження художника Зеновія Кецала

26 лютого, в музеї історії та мистецтва Жидачівщини – філії Львівської національної галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького – відзначили 98 річницю від дня народження народного художника України Зеновія Кецала.

За словами начальника відділу культури, туризму та спорту РДА Зіновія Тимофтевича, у музеї, де експонуються картини талановитого митця, зібралися художники Жидачівщини, племінник Зеновія Кецала – Михайло Коханевич, заступник міського голови м. Жидачева Ярослав Гаврильчук, юні таланти, представники громадськості району. Учасниками заходу було підтримано ідею належної підготовки до відзначення у 2019 році 100-річчя від дня народження Зеновія Кецала.

Зеновій Кецало народився 12 лютого 1919 року в с. Добрівляни Жидачівського району. Свої здібності й талант постійно вдосконалював, навчався у Краківській академії мистецтв.

У 1941 році радянський режим звинуватив Зеновія Кецала «в антирадянській пропаганді», за що відбував 8 років покарання у сталінських таборах, на 3 роки був позбавленений громадянських прав. Однак роки неволі не зломили талановитого художника, котрий надзвичайно любив рідну українську землю Й ця його любов яскраво проявилася в художніх полотнах.

Після повернення на рідну українську землю Зеновія Кецала підтримала Ірина Вільде, допоміг йому й художник Володимир Патик. Зеновій Кецало став чудовим майстром портрету та натюрморту, пейзажу та графіки. Талановитий художник створив понад тисячу полотен.

Картини художника експонували на виставках у Нью-Йорку, Чикаго. Торонто та в європейських містах. Зеновій Кецало у 1995 році отримав звання народного художника України. Він тричі був номінантом на здобуття Шевченківської премії в галузі мистецтва. Помер 14 серпня 2010 року на 91 році життя.

ZIK, 27 лютого