На Жидачівщині розпочався марафон пам’яті, приурочений 75-річчю УПА


13 квітня, на Жидачівщині з ініціативи районного громадського комітету з відзначення 75 річниці створення Української Повстанської Армії, який очолює учасник національно-визвольної боротьби й автор книг про УПА Олексій Данилишин, на сторінках районної газети «Новий час» розпочався марафон «Пам’ятаймо їхні імена».

Під час марафону пропонується згадати у коротких біографіях та світлинах імена й заслуги провідників вояків УПА, керівників та членів збройного підпілля 30-50-их років ХХ століття, які народилися на теренах Жидачівщини, чи були затребуваними проводом ОУН-УПА й полягли у боях, розстріляних, померлих на території району чи далеко за його межами.

Загалом на вівтар свободи зі зброєю в руках поклали голови понад 2000 тисячі вояків УПА із 113 сіл, селищ і містечок Жидачівщини.

На першій сторінці марафону пам’яті подано світлини й розповіді про уродженця Нових Стрілищ Миколу Лебедя – організатора УПА, співзасновника УГВР, автора книг про УПА, якому випало щастя побачити вільну Україну. На початку 90-их років ХХ століття Микола Лебідь відвідав Жидачівщину, помер 18 липня 1998 року в США. В березні 2001 року на фасаді школи в смт Нові Стрілища урочисто відкрили меморіальну таблицю на вшанування пам’яті Миколи Лебедя. В її відкритті взяв участь й виступив Степан Бандера – онук лідера українського національно-визвольного руху.

Подано також спогади про уродженця с. Молодинче Петра Олійника (псевдо «Еней») – обласного керівника ОУН на Дніпропетровщині, згодом командира ВО «Богун» при УПА-Північ, полковника УПА, 1944-1945 – керівника проводу ОУН східного краю України, 1945-1946 – організаційного референта західного краю України, який поліг у бою з військами НКВД 17 лютого 1946 року. УГВР нагородила його Золотим Хрестом бойової  заслуги. Петро Олійник був командиром й наставником 17-річного бійця УПА, Героя України Бориса Возницького, який завдяки йому назавжди полюбив Жидачівщину, сприяв відновленню тут багатьох історичних пам’яток й створив у Жидачівському районі аж три філії Львівської національної галереї мистецтв. Борис Возницький побував у с. Молодинчому й брав участь у відкритті тут пам’ятника Петру Олійнику.

Золотим Хрестом бойової заслуги було нагороджено й уродженця с. Дев’ятники Ярослава Дякона – обласного провідника СБ Львівщини, згодом головного референта СБ при Проводі ОУН, полковника СБ, який поліг разом із своїм побратимом із с. Дуліби Богданом Прокопівим 9 листопада 1948 року у бою з військами МГБ у Шпильчинському лісі під с. Гринів Пустомитівського району.

ZIK, 14 квітня