На Всеукраїнському конкурсі перемогла робота про Героя України Романа Точина

На Всеукраїнському конкурсі перемогла робота про Героя України Романа Точина

Tochyn R

18 квітня відбулось нагородження фіналістів ІІІ-го Всеукраїнського конкурсу учнівських робіт з історії України «Непізнана історія мого краю. Герої нашого часу», оголошеного Українським католицьким університетом. Серед трійки переможців – учень 11 класу Жидачівської ЗОШ №2 Роман Тихий. Його роботі «Роман Точин – Герой Небесної Сотні» журі конкурсу присудило третю премію.

Загалом на конкурс надійшло 250 робіт із Львівської, Тернопільської, Хмельницької, Рівненської, Житомирської, Харківської, Кіровоградської, Донецької, Закарпатської, Івано-Франківської, Миколаївської, Дніпропетровської, Полтавської та Волинської областей.

Враженнями від конкурсу поділились сам Роман Тихий та його вчитель історії Петро Юрійович Приходько. «Це вже не перша наукова робота Романа. Тож знаючи, що Роман хлопець старанний і відповідальний, я йому запропонував подаватись на цей конкурс», – каже учитель.

Вибираючи тему майбутньої роботи, хлопці визначили дві постаті, які заслуговують на те, щоб історія їхнього життя надихала інших на зміни, на переосмислення цінностей, – це Герой України Роман Точин та музикант, композитор, лідер гурту «Скрябін» Кузьма (Андрій Кузьменко). Та все ж свій вибір зупинили на постаті Романа Точина.

«Всі ми маємо знати наших героїв. Роман Точин був звичайною людиною, добрим сім’янином, хорошим будівельником, людиною з активною життєвою позицією. Досі про нього майже нічого не знав. Тому поїхав до Ходорова, де познайомився з його вчителем, добрим другом Василем Андрійовичем Ковталом, який розповів дуже багато цікавих моментів із їхнього спілкування з Романом. Також спілкувався із молодшою донькою Романа Точина Наталею, яка допомогла мені, надавши світлини із сімейного архіву», – ділиться Роман Тихий.

«Він був душею компанії, діти об’єднувалися навколо нього. Роман із друзями обладнали спортивний зал, де займалися важкою атлетикою, боксом, іншими видами єдиноборств. Хлопців запрошували на змагання та турніри. Роман Точин був авторитетом серед молоді.

Після технікуму Роман пішов до армії, де служив у хімвзводі. Він був всебічно розвиненим. Йому вдавалося освоїти безліч професій (слюсарна справа, будівельні роботи, столярна справа). Роман був обізнаним у всіх галузях та до будь-якої роботи ставився з неабиякою відповідальністю», – зі спогадів вчителя Василя Ковтала.

«Сьогодні у рідному містечку Героя Ходорові на його честь перейменовано школу і частину вулиці Стрийської. На вулиці імені 600-річчя Ходорова споруджено алею пам’яті Героїв Небесної Сотні. 20 лютого 2015 року було відкриття меморіальної дошки. А 1 березня поточного року проведено престижний шаховий турнір пам`яті Героя України Романа Точина. Ходорів, як і вся Україна, пам`ятає свого Героя.

Роман Точин посмертно удостоєний звання Героя України та ордена «Золота Зірка» за громадську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння українському народу, виявлені під час Революції Гідності.

Дуже любив Україну, її культуру та історію, був справжнім патріотом своєї Батьківщини», – йдеться у роботі Романа Тихого.

Перше місце на конкурсі отримали тернополяни, а друге – учасник з Старокостянтинівки.

Конкурс від УКУ «Непізнана історія мого краю. Герої нашого часу» проводиться щороку серед учнів 9-11 класів, які навчаються у загальноосвітніх школах, Малих академія наук учнівської молоді або наукових товариствах учнів.

Оксана ФРАНКІВ.

НОВИЙ ЧАС, 14 травня

http://www.newtime.lviv.ua/index.php/newtime-osobustosti-kt/2109-tochyn2