Круглий стіл до 110 річниці народження Шухевича в Ходорові

Круглий стіл до 110 річниці народження Шухевича в Ходорові

В історії кожної нації є постаті, які з малих літ визначають свою долю невіддільною від долі свого народу, і цю самопосвяту несуть через усе життя. У 110-річчницю від дня народження Головного командира УПА Романа Шухевича у Ходорівській міській публічній бібліотеці відбувся круглий стіл, на який були запрошені представники міських громадських організацій – осередку Спілки політичних в’язнів і репресованих, Союзу українок, товариства «Просвіта», працівники бібліотек об’єднаної громади.
Круглий стіл до 110 річниці народження Шухевича в Ходорові

У вступному слові І.Уцик, директор міської публічної бібліотеки, відзначила, що «бувають в історії часи, коли людині одного імені замало. У нашого Героя їх було шість: справжнє – Роман Шухевич і п’ять псевдо – Дзвін, Щука, Тур, Роман Лозовський, Тарас Чупринка. Кожне з них означало певну грань непересічної особистості і непересічної долі, подій і драматизму якої, напевно, вистачило б на кілька життів. Однак, пересічний українець ще дуже мало знає про цю людину».

В обговоренні життєвого шляху, політичної діяльності взяли участь працвники бібліотеки та гості свята. М.Носик, голова міського товариства «Просвіта», у своєму виступі розкрила передумови формування політичного світогляду Героя у національно-свідомій священичій родині. Розповідь продовжила директор бібліотеки, яка у хронологічній послідовності розкрила увесь життєвий шлях Романа Шухевича.

Голова Союзу українок Ходорова І.Лозинська розповіла про широку розвідницьку діяльність зв’язкових генерала Чупринки – К.Зарицької та О.Ільків у період його перебування у підпіллі у с.Княгиничі Рогатинського району. У своєму виступі п.Ірина наголосила на трагічній долі і складному життєвому шляху цих жінок.

Р.Чорний, виходець села Кам’яне, патріот, гідний син члена ОУН УПА, цікаво та змістовно розповів про життя та героїчні подвиги Романа Шухевича (Тараса Чупринки). З його розповіді присутні дізналися, що у Кам’яному на будинку-криївці є пам’ятна дошка, яка підтверджує, що у цьому будинку проживав Роман Шухевич, знаходячись у підпіллі.

З надзвичайною увагою учасники круглого столу слухали спогади Р.Осімницького про діяльність УПА у Закерзонні та його авторську поезію.

Методист Л.Гавор презентувала книжкову виставку на тему «Життя довжиною у вічність». Також присутні та гості заходу прослухали повстанські пісні .

Хто там сказав, нема Чупринки,
Хто похилив на щоглі стяг,
Коли ще пишуться сторінки
Його безприкладних звитяг.
Коли Москва фанфар не грає
про перемогу над УПА,
то знай на горло їй ступає
грізна Чупринківська стопа!

Круглий стіл до 110 річниці народження Шухевича в Ходорові

Круглий стіл пройшов у доброзичливій і зворушливій атмосфері та завершився спільним виконанням пісні «Ой, у лузі червона калина».

Л. ГАВОР, О. ДЖУС

ХОДОРІВЩИНА, 15 липня