Іван МАРТИНЮК – ветеринар за професією та за покликанням

Іван МАРТИНЮК – ветеринар за професією та за покликанням

На Ходорівщині, напевно, не знайдете господаря чи господині, які б не знали Івана Мартинюка, адже до його ветеринарної аптеки в Ходорові за порадою та ліками приїжджають навіть із віддалених сіл.Martyniuk

За якусь годину, поки ми розмовляли, до ветеринарної аптеки зайшло більше десятка відвідувачів. Іван Васильович встигав і вислухати проблему, з якою до нього зверталась людина, уточнити симптоми хвороби птиці, свійської худоби чи домашнього улюбленця, порекомендувати ліки й порадити, як краще доглядати за ними, щоб вони не хворіли.

«Дайте щось для моїх курчат, бо здихають», «маєте щось від мух для корів?», «собака гуляє, що робити?», «як вивести із зерна довгоносиків?», «кобила не пасеться і не хоче їсти», «у свиней понос, порадьте» – з такими та подібними проблемами звертаються до ветеринара, й на всі ці запити Іван Васильович знаходить раду.

При лікуванні будь-якої тваринки чи птиці, каже Іван Васильович, дуже важливо розпитати про всі нюанси, адже від того залежатиме якість лікування й отриманий результат. «Ось щойно вийшов чоловік, який каже, що його качкам не дуже допомагає лікування, а обійстя його знаходиться між двох водойм, та й годує птицю ряскою, тому й лікування не дає бажаного результату», – розповідає ветеринар.

Найбільше звернень від людей припадає на весну, коли відбувається міграція перелітних птахів, які можуть заносити різні інфекційні хвороби, а в цей час у домашніх господарствах росте молодняк птиці. Найчастіше селяни профілактичні щеплення проводять рідко, хоча ветеринар настійливо рекомендує їх робити, тому завжди є загроза.

І з рідкісними захворюваннями доводилось мати справу Івану Васильовичу у своїй практиці. «Дуже рідко стовбняк трапляється у собак. А ось нещодавно був такий випадок. Собаку, на жаль, не вдалось вилікувати, а причина банальна – відсутність в області ліків для тварин від цієї хвороби. А достатньо було б одного уколу», – каже ветеринар.

Через нестачу ветеринарних лікарів у селах (а державна ветлікарня займається в основному плановими роботами) люди змушені безпосередньо приходити до ветеринарної аптеки. Тому дуже важливо, щоб тут працювали знавці своєї справи.

Іван Мартинюк закінчив ветеринарну школу, Львівську ветеринарну академію, працював у приватному звіринці. Й ось вже 11 років завідує ветаптекою. За весь цей час, відколи працює ветаптека, відвідувачів не бракувало. Люди з довірою йдуть до Івана Васильовича, адже не зі слів знають про його фаховість. Як кажуть – людина на своєму місці.

Попри справи у ветаптеці Іван Мартинюк живе й пасічництвом (займається бджолярством ось уже 26 років), тому знає в ньому толк, а його порадами дорожать, особливо пасічники-початківці.

Оксана ФРАНКІВ.

НОВИЙ ЧАС, 6 серпня