ХОДОРІВЦІ НА ВИДНОТІ / НАДІЯ ТРУШ

ХОДОРІВЦІ НА ВИДНОТІ / НАДІЯ ТРУШ

У Львівській опері оселилась нова Соломія Крушельницька

Крушельницька

У Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької з’явився однойменний портрет оперної співачки, автор якої – народний художник України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка – Любомир Медвідь.

Надія Труш

Завідувач літературної частини  театру опери і балету ім. Соломії Крушельницької Надія Труш (уродженка Ходорова –примітка «Ходорів сьогодні») розповіла про те, що раніше було на місці картини Любомира Медвідя: «Раніше на місці цього портрету була фотографія Соломії Крушельницької. Час від часу ми змінювали її на світлину Зігмунда Горголевського (польський архітектор, автор численних споруд в Україні, Німеччині та Польщі, зокрема, Театру опери та балету у Львові). І хоч ці фотографії були цікаві, проте вони були не художні і написані не з натури».

За словами Надії Труш, ідея написати портрет жінки, на честь якої названа Львівський театр опери та балету, виникла у самого автора: «Якось до нас прийшов народний художник України Любомир Медвідь і каже, як це так, що у вас висить фотографія, попри те, що сьогодні у Львові ми маємо надзвичайно багато талановитих художників. Трохи поговоривши, Людомир Медвідь запропонував написати Соломію Крушельницьку, а в подальшому пообіцяв подарувати свою роботу театру».

Як зазначив головний художник Тадей Риндзак, театр у захваті від роботи українського художника: «Для нашого Львівського театру це важливий та цінний подарунок. Завдяки цій картині підвищився загальний вольтаж театру. Відтепер, коли до нас заходитимуть гості, то перше що вони бачитимуть – це портрет Соломії Крушельницької. Надзвичайно велично і те, що ця, так звана вісь напруги, вводить в театр і не полишає глядача та слухача».

На жаль, самого автора портрета на презентації картини не було через поганий самопочуття. Та, як розповіла його донька, такі події зазвичай додають йому сил, здоров’я та оживляють.

GALINFO, 16 червня