Ходорівці на видноті: На 60-річчя Білозіра ватрівчани після довгих років вперше зберуться на сцені у Львові

Ходорівці на видноті: На 60-річчя Білозіра ватрівчани після довгих років вперше зберуться на сцені у Львові

22 та 23 березня у Львівській філармонії відзначатимуть 60-річчя народного артиста України композитора Ігоря Білозіра. На одній сцені вперше за довгі роки виступлять майже всі учасники ВІА «Ватра». Під супроводом симфонічного оркестру вони виконають найкращі композиції ансамблю.

Bilozir-1

24 березня Ігор Білозір святкував би своє 60-річчя, однак трагедія обірвала його життя. Його друзі вирішили відзначити ювілей композитора концертами.

«Для мужчин 60 роківце перший дорослий ювілей. Ми разом підносимо цінність творчості Ігоря Білозіра, всієї генерації молодих людей, які тоді обєдналися довкола української пісні, коли чи не вся Україна наприкінці 70 – на початку 80-х рр. була російськомовною. Вони підняли українську пісню на найвищі щаблі», – сказав генеральний директор Львівської обласної філармонії, диригент проекту Володимир Сивохіп сьогодні, 20 березня, на прес-конференції.

«Пісня Ігоря вистояна часом, випробувана різними моментами: і політичними, і моральними, і мистецькими. Сьогодні ми піднімаємо цей пласт і бачимо, що це сходинка до нової України, до розбудови нової незалежної держави. Пісні Ігоря – це інтимна лірика сімейних цінностей. Він унікальний у тому, що творив музику для родини, для сім’ї. Він прославляв тата, маму, хату, світлицю, українські традиції. Це те, чого нам так тоді не вистачало, це те, що об’єднує нас», – заявила народна артистка України Оксана Білозір.

Вона додала, що поява Ігоря Білозіра для України була не просто так.

«Це було Господнє провидіння. Він творив, він залишив пласт, він сформував фундамент, щоб повстало нове покоління, яке б любило, шанувало Україну, боролося за неї сьогодні», – додала вона.

Як розповів заслужений артист України Ігор Богдан, який свого часу працював у ВІА «Ватра», вперше за багато років у Львівській філармонії знову зберуться учасники ансамблю різних років. Кілька десятиріч тому вони постійно там проводили концерти та репетиції (нам, ходорів’янам, повинно бути приємно, що учасником цього творчого колективу був також і виходець з нашого міста Ростислав Штинь, який у «Ватрі» грав на скрипці та співав; крім цього з цим легендарним ВІА пов’язене ще й ім’я бандуриста Остапа Стахіва, котрого у Ходорові також добре знають – примітка сайту «Ходорів сьогодні»).

Р.Штинь (другий справа) біля І.Білозіра
Р.Штинь (другий справа) біля І.Білозіра
О.Стахів (у верхньому ряду – другий зліва)
О.Стахів (у верхньому ряду – другий зліва)

«Вершина «Ватри» була у залі Львівської філармонії. У цьому залі надзвичайно добра аура. Мені дуже приємно, що збираються майже усі ватрівчани. Багатьох своїх друзів і колег я не бачив десятки років. Знову стояни на сцені і співати цю класику буде цікаво і для нас, і для львів’ян», – розповів Ігор Богдан.

Зазначимо, концерти у неділю розпочнуться о 15.00, 18.00, у понеділок – о 19.00. Окрім музикантів, на сцені виступлять поет-пісняр Богдана Стельмах та народний артист України Федір Стригун. Про Ігоря Білозіра розповість і його син Андрій.

Під час виступу у фойє Львівської обласної філармонії експонуватиметься фотовиставка Володимира Дубаса, який ще з перших років у «Ватрі» був власкором, а також транслюватимуться фільми про «Ватру».

ZIK, 20 березня