Фільм “Ефір”, в якому грає ходорівчанин вийшов в прокат в Іспанії

Фільм “Ефір”, в якому грає ходорівчанин вийшов в прокат в Іспанії

31 січня в кінотеатрах Іспанії показують польсько-український фільм Ефір відомого режисера Кшиштофа Зануссі. В одній з головних ролей в фільмі грає ходорівчанин Остап Вакулюк. Ми вже писали про зйомки фільму Ефір на Львівщині. Також ви можете подивитися український трейлер фільму Ефір.

Для Остапа Вакулюка роль Тараса в фільмі Ефір стала дебютом у великому кіно.

“Ефір” – це історія початку 20 століття. Військовий лікар експерементує з речовинами, щоб отримати владу над іншими людьми.

Сам режисер називає «Ефір» переосмисленням Фауста. Ця історія використовувалася багатьма режисерами до нього. Тому він був дуже обережним, щоб уникнути схожості з будь-яким з цих фільмів.

Запрошуємо ходорівчан та українців Іспанії на перегляд фільму в кінотеатрах ваших міст.

Іспанський трейлер фільму Ефір.

Детальніше опис фільму

На околиці Російської імперії Доктор дає смертельну дозу ефіру молодій жінці, котру хоче спокусити. За це, за підозрою в зґвалтуванні і замаху на вбивство, йому загрожує повішення або довічне заслання в Сибір. В останній момент йому вдається врятуватися. Він тікає і знаходить роботу в Австро-Угорській фортеці, де продовжує свої експерименти з ефіром зі своїм асистентом Тарасом (Остап Вакулюк)

Остап Вакулюк (Тарас) і Яцек Понедзялек (Доктор)
Остап Вакулюк (Тарас) і Яцек Понедзялек (Доктор). Фото з IMDB/Eter

У фільмі дуже цікаво створюється атмосфера наукових досліджень, перших сміливих кроків у науці. Але сюжет, на щастя, не зводиться до переливання речовини з однієї колби в другу, белькотіння людей в білих халатах або чого-небудь ще. Доктор хоче піти далі простого втамування ефіром болю. Його цікавить маніпуляція поведінкою людини за допомогою цієї речовини. Влада над людиною – його головна мета.

“Ефір” не обходить стороною і людські пороки. Тут фігурує і вживання кокаїну, підглядання за втіхами (вуайеризм).

Робота з ефіром виходить за рамки експериментів на солдатах. У це залучаються і пацієнти психіатричних лікарень, а також добровольці. Доктор не гребує брати в якості випробовуваних навіть немовлят.

Переслідуючи позитивну для себе мету вивести науку на новий революційний рівень, Доктор розмиває для себе поняття добра і зла. Ми бачимо дуалізм вибору, що рухає сюжет. Що замислюється одним як благо, іншими сприймається навпаки.

У прагненні домогтися бажаного він вже не може зупинитися. Заради отримання фінансування своїх дослідів він навіть стає шпигуном на користь Російської імперії. Фінал історії демонструє всю серйозність вибору людини, яка тільки може бути.