ФАКТ І КОМЕНТАР: В Івано-Франківську на деякий час припинили курсувати приміські потяги


ФАКТ…

В Івано-Франківську на деякий час припинили курсувати приміські потяги. Тож ті, кому необхідно було потрапити в Яремче, Ходорів, Коломию та Ворохту чи в села цих напрямків, відразу відчули незручності, бо довелося їхати в переповнених автобусах.

Як пояснив начальник пасажирського сектору Івано-Франківської дирекції залізничних перевезень Володимир Сосна, тимчасова відсутність потягів пов’язана з нестачею дизельного мастила. Але ситуацію виправили і вже від сьогодні потяги курсуватимуть за звичним розкладом.

PARALLELI, 28 травня

 

…КОМЕНТАР

Ну, що ж? Як кажуть: приїхали греки – привели цитрину. Або за що боролися, на те напоролися…

А як інакше це розуміти? Якщо раніше закриття на залізничних відтинках відбувалися через вкрай необхідні ремонтні роботи, то причину відсутності руху потягів, названу цього разу, і серйозною не назвеш. Ото ж сприймається вона не інакше як насмішка над нашим людом.

Власне, пояснення залізничного чиновника якісь половинчасті. Адже виникають логічні запитання: чому моментально забракло дизельного мастила; хто відповідає за його постачання та яка міра цієї відповідальності; хто відповість за вчасну доставку працюючих на роботу; хто покриє витрати за різницю між вартістю залізничних і автобусних «бльочків»? Перелік подібних запитань можна продовжити. А може головна причина в тому, що все мастило іде на потреби АТО? Тільки на цю причину зараз стало модно списувати буквально всі негаразди.

Але якщо мешканцям поблизьких з Франківськом населених пунктів ще сяко-тако, то як бути тим, хто проживає в Молодинчі, Бортниках, Ходорові? Скажімо, як добиратися вдосвіта нашим містянам до сусіднього обласного центру? Можна, звичайно, спершу дістатися до Рогатина, але ж туди годі рано-вранці доїхати: ніякий рейсовий автобус чи маршрутка не ходять. А прямого рейсу до Івано-Франківська з Ходорова попросту немає. Про те, як доїхати в зворотньому напрямку і мова не йде, бо після 19-ї години з Рогатина до Ходорова жоден транспорт, окрім попуток, не прямує. Тому якщо ви опинилися на роздоріжжі поблизу автостанції в місті Роксолани у пізній час і якщо у вас не знайдеться коштів на готель, то саме час заночувати на вулиці. Хоча до Ходорова якихось 25 кілометрів. А може знайдуться смільчаки, які наважаться пішки вирушити?..

Факти відслідковує і коментує Люба КУЛИНИЧ.