Факт і коментар: Хоча б на одну нормальну дорогу Яценюк пообіцяв виділити понад півмільярда гривень

Факт і коментар: Хоча б на одну нормальну дорогу Яценюк пообіцяв виділити понад півмільярда гривень

Doroga-remontФАКТ…

Прем’єр міністр України Арсеній Яценюк повідомив, що народні обранці вирішили «прокласти хоча б одну нормальну дорогу»: Львів – Івано-Франківськ, що пролягатиме через населений пункт Бібрка. Для цього виділили 550 мільйонів гривень, хоч фахівці запевняли, що їм необхідні всі кошти, які передбачені у бюджеті, тобто 700 мільйонів.

– Думаю, їм і 550 вистачить. Ми хочемо зекономити кошти при будівництві дороги. Решту грошей направлять на ремонти інших доріг, що на території Західної України, – сказав прем’єр.

Для контролю за якістю та ціною робіт наймуть іноземних спеціалістів, бо за словами Яценюка, «у нас на дорогах всі стають мільйонерами».

PRESS-ЦЕНТР, 16 травня

http://press-centr.com/ua/news/Khocha-b-na-odnu-normalnu-dorohu-Yatsenyuk-poobitsyav-vidiliti-ponad-pivmilyarda-hriven

…І КОМЕНТАР

Як відомо, частина цієї автотраси під номером Н-09, що пролягає через Бібрку, Рогатин, Бурштин, Галич, яку, власне, і мають на меті відремонтувати, проходить землями Жидачівського району. Для ходорівців вона має велике значення при доїзді автотранспортом з обласного центру чи до нього, адже шлях пролягає через такі населені пункти, як Ходорківці, Соколівка, П’ятничани, Репехів, Нові Стрілища. Тому мешканці нашого містечка та поблизьких сіл зацікавлені і в швидкому, і, головне, в якісному ремонті. А з останнім, що ні для кого не є таємницею, завжди виникають значні проблеми. Тому доречною є фраза прем’єр-міністра Яценюка про збагачення багатьох відповідальних осіб. Ясна річ, що досягають вони цього завдяки значним розкраданням.

З цього приводу хочеться навести думку громадської діячки та члена партії «Воля» з Прикарпаття Ольги Галабали, яка на своїй сторінці у Facebook запропонувала, щоб до контролю за якістю ремонтних робіт і використанням коштів крім міжнародних організацій долучилися місцеві громади. Ось що вона зокрема пише: «Важливо також забезпечити громадський контроль над прозорістю та чесністю проведення тендеру! Окрім підрядної оргнізації, варто за тендером залучити міжнародну організацію, яка буде здійснювати контроль за якістю виконання робіт. Бо тільки якісний професійний контроль та громадський контроль можуть дати результат. Договір з організацією, яка буде робити дорогу, має бути відкритий. В ньому має бути прописана відповідальність». 

На думку Ольги Галабали, існує також ризик не встигнути з виконанням робіт і втратити кошти. «Всі роботи по дорогах потрібно завершити до початку жовтня, бо дороги можна ремонтувати з температурою не нижче п’яти градусів. Для того, щоб ефективно використати кошти у 2015 році, потрібно їх використати для “поточного середнього” ремонту доріг, а не для “капітального”. Аргументація: у випадку капітального ремонту потрібно виготовляти проектно-кошторисну документацію (до одного місяця) + 45 днів державної експертизи + один місяць на проведення тендеру = три-чотири місяці. І тривалість робіт  три-чотири місяці. Це означає, що дороги відремонтувати не встигнуть і кошти пропадуть”, – застерігає політик.

Тому на її переконання, кошти доцільно виділяти на «поточний середній» ремонт, робити кошторис (Служба доріг Львівської та Івано-Франківської областей), проводити тендер і якнайшвидше починати роботи. За організацію всього процесу мають відповідати ОДА.

За її ж словами, влада також мала б паралельно працювати над залученням додаткових коштів на дороги. Бо тільки у Івано-Франківській області лише на дороги державного значення, не згадуючи вже місцеві, потрібно близько двох мільярдів гривень, щоб привести їх до нормального стану.

Люба КУЛИНИЧ.