Факт і коментар: Чи виграє Ходорів від утворення об’єднаної територіальної громади?..


ФАКТ…

На Жидачівщині просять під час адміністративно-територіальної реформи зберегти сільські райони

Депутати Жидачівської районної ради на черговій сесії, що відбулася 1 жовтня, прийняли Звернення до Президента України П. Порошенка, голови Верховної ради України В. Гройсмана щодо збереження сільських районів під час проведенні адміністративно-територіальної реформи.

У зверненні до керівництва держави депутати районної ради висловили стурбованість наслідками, що прогнозуються в результаті проведення адміністративно-територіальної реформи для жителів районів, де проживає невелика кількість людей і переважає сільське населення.

«У результаті зазначеної реформи, – йдеться в зверненні, – громада теперішнього Жидачівського району стане частиною іншого адміністративного утворення, а місто Жидачів буде позбавлено статусу адміністративно-територіального центру. З досвіду попередніх реформувань (а їх жителі району пережили вже декілька) ми знаємо, що це тягне за собою тотальне руйнування власної інфраструктури: ліквідацію бюджетних установ, масове безробіття, занепад».

Саме тому депутати районної ради пропонують керівництву держави «переглянути вимоги до кількості жителів районів, що планується утворити в результаті проведення адміністративно-територіальної реформи, і залишити можливість їх функціонування для сільських районів з населенням не менше 40-50 тис. осіб, що дасть змогу зберегти їх наявну інфраструктуру, бюджетоутворюючі підприємства, робочі місця та надію на гідне життя для мільйонів українців».

ZIK, 2 жовтня

http://zik.ua/ua/news/2015/10/02/na_zhydachivshchyni_prosyat_pid_chas_administratyvnoterytorialnoi_reformy_zberegty_silski_rayony_629971

Ще 30 об’єднаних громад в Україні хочуть іти на перші місцеві вибори, серед яких і Ходорів

Об’єднані територіальні громади, утворені після 5 вересня, потребують невідкладної допомоги законодавця для призначення на території цих громад якнайшвидше перших місцевих виборів. Так стверджують представники цих громад. На сьогодні таких в Україні 30.

У Ходорівській міській об’єднаній територіальній громаді, закликають законодавців дати їм можливість замість чергових виборів провести в себе перші місцеві вибори. Для цього, говорить Ходорівський міський голова Олег Коцовський, необхідно лише внести зміни до чинного законодавства і тим самим показати, що в країні, яка взяла курс на децентралізацію, якій передує створення спроможних громад, здатних взяти на себе повноваження та відповідальність, справді готові до змін. Він констатував, що довкола міста Ходорів об’єдналися 11 сільських рад – це більше 26 тис. населення.

«Нам не вистачило два дні, щоб мати шанс провести перші місцеві вибори на новій територіальній основі 25 жовтня. Не думаю, що це правильно, щоб такі об’єднані громади, як наша, проводили спершу чергові вибори, а потім через деякий час – перші місцеві вибори. В цьому немає сенсу. Лише трата часу і коштів. Людям рішення про об’єднання давалося нелегко, бо до змін завжди ставляться насторожено. Однак якщо вони повірили в дієздатність об’єднаних громад, прийняли для себе рішення, то їм треба йти назустріч і не зволікати з призначенням перших місцевих виборів», – наголосив Олег Коцовський.

Він додав, що дуже сподівається на розуміння збоку народних депутатів.

Низка голів місцевих рад, де утворилися об’єднані громади, закликають скасувати на їх території чергові вибори та призначити якнайшвидше перші місцеві вибори на новій територіальній основі.

НОВИЙ ЧАС, 8жовтня

http://www.newtime.lviv.ua/index.php/newtime-vlada/2312–30————–

КОМЕНТАР…

Власне, надто обширні зауваження і не знадобляться. Уже віддавна не вщухають суперечки поміж райцентром і нашим містечком про наділення останнього більш самостійними та ширшими повноваженнями. Неодноразово міський голова Олег Коцовський, прагнучи автономності, звертався до обласних інстанцій про надання нашому населеному пункту то статусу міста обласного підпорядкування, то створення окремого району з центром у Ходорові як то було раніше, до його реорганізації. Дотепер ці намагання не увінчалися успіхом. А ось зараз, коли зайшла мова про обєднані територіальні громади, Ходорову «світить» бодай трішки позбавитися від надокучливої опіки райцентру.

Так ні ж. Депутати Жидачівської районної ради забили на сполох, вбачаючи в новостворених громадах загрозу для існування району. Звісно, я не прихильниця непродуманих і поспішних кроків. Можливо, треба ще раз добряче зважити на всі «плюси» та «мінуси» створення Ходорівської громади. І якщо позитивів значно більше, то, не вагаючись, прямувати до визначеної мети. Хотілося б вірити, що здоровий глузд таки переможе.

Факти відслідковує та коментує Люба КУЛИНИЧ.