Держава наша є і вічно буде!

Держава наша є і вічно буде!

У духовному і політичному житті кожного народу є свята, які назавжди входять в його історію, свідомість, визначають характер буття, місце і роль у світових цивілізаційних процесах. У нашій історії – це День Незалежності та День Державного Прапора України.

Святкування Незалежності в Ходорівській громаді

26 річниця Незалежності України – це результат тисячолітньої боротьби українського народу за право мати свою національну державу, яка повинна стати запорукою успішного розвитку суспільства. Однак сьогодні Україна знову переживає часи агресії та посягань на незалежність та цілісність держави.

Святкування Незалежності в Ходорівській громаді

У цей складний час поняття Незалежності та Єдності України набуло для кожного з нас особливого змісту. Дух патріотизму об’єднав людей різних поколінь і національностей. Скрізь майорять жовто-блакитні прапори і вишиванки. Бути українцем – почесно, про що свідчать урочистості з нагоди Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України, які відбулись у кожному куточку 27-тисячної Ходорівської об’єднаної громади.

23 серпня ходорівчани і гості міста чисельно зібрались у Палаці культури, щоб взяти участь у святковому марафоні «Держава наша є і вічно буде!» до Дня Державного Прапора України, який підготувала дитяча філія Ходорівської міської публічної бібліотеки.

Святкування Незалежності в Ходорівській громаді. МГолова громади Олег Коцовський

«Синьо-жовтий прапор був вистражданий багатьма поколіннями наших співвітчизників. Під цим прапором бійці у бій за справедливість, мир на вкраїнській землі та святу правду», – наголосила директор Центру творчості міста Ходорова С.Ленишин, відкриваючи дійство.

Право внести Державний Прапор України надали кращим – Д.Швед та М.Турчину. Присутні у скорботній хвилині мовчання схилили голови, вшановуючи всіх новітніх Героїв України – тих, хто не повернувся з російсько-української війни і тих, хто зринули Небесною Сотнею, у числі яких наші земляки – Герой України Р.Точин, учасники АТО – М.Роговський, з Вербиці, В.Андрешків і В.Князєв з Бортник, М.Березко з Бринців-Загірних, І.Степаненко з Ходорова.

Святкування Незалежності в Ходорівській громаді

У святковому марафоні «Держава наша є і вічно буде!», ведучими якого були Д.Гук і М.Пізь, взяли участь активні читачі дошкільного та шкільного віку дитячої бібліотеки – вихованці Центру творчості, Школи мистецтв міста Ходорова. Промовисто й натхненно звучали поезії у виконанні В.Кобзара, В.Сотнікової, Т.Гармати, В.Горбатої, А.Данчак, А.Машталер, А.Олейківа, Л.Олейків, Я.Ференс, Ю.Мойш, Т.Топорович, О.Олексина, О.Гавора, В.Фурмана, З.Березюк, А.Кінаш. Зачарували присутніх юні вокалісти Д.Швед, В.Горбата, Ю.Макух. Запам’яталися глядачам наймолодші учасники марафону – сестрички Вероніка та Емілія Комлєви. Гучними оплесками вітав зал виступ тріо бандуристок у складі А.Гопак, М.Юрчак, М.Павлишин, соло на сопілці О.Краївської.

Марафон завершився неймовірно красивою хореографічною композицією «Вишивальниці» у виконанні танцювального колективу Центру творчості (кер. В.Луців).

Святкування продовжилися велопробігом вулицями Ходорова за участю заступника міського голови О.Мельник, керівника відділу культури Х.Вівічар, голови товариства «Просвіта» М.Носик, учнів Ходорівської дитячо-юнацької спортивної школи, учасниць народного самодіяльного ансамблю «Ромашка».

Велопробіг. Святкування Незалежності в Ходорівській громаді

24 серпня у всіх храмах громади відбулись святкові Богослужіння.

У другій половині дня на стадіоні «Будівельник» жителі Ходорівщини чисельно зібралися на святкове дійство з нагоди 26-ї річниці Незалежності України. До присутніх з доповіддю звернувся міський голова об’єднаної громади О.Коцовський, яку розпочав із признання у коханні своїй Батьківщині – Україні рядками Василя Симоненка:

Україно! Ти для мене диво,

І нехай летить за роком рік,

Буду, нене, щиро і правдиво

З Тебе дивуватись повік.

Пригадавши операцію «Вісла», терор 1937-1938 років, коли в урочищі Сандермох було знищено мистецький цвіт української нації, загибель одного із найяскравіших українських політиків В.Чорновола, смерть редактора радіо «Незалежність» В.Чудика, вбивство композитора й співака І.Білозіра, О.Коцовський наголосив, що «в усі часи існування України жорстоко нищилося все, що виростало з кореня національної ідеї, тому у нас немає резерву патріотичної еліти, яка любить Україну до глибини душі, а не до глибини власної кишені». На його переконання, «Україною керують ті, кому вона непотрібна».

О.Коцовський з болем говорив про те, що «на 26 році незалежності в Україні треба виборювати Україну для українців. На його думку, політичні помилки і прорахунки, зокрема – відмова в односторонньому порядку України від ядерної зброї в 1994 році в обмін на примарні гарантії безпеки, конфлікт у Керченській протоці навколо острова Тузло у 2003 році, що через 10 років продовжився анексією Криму, окупацією Донеччини, Луганщини – жорстокою війною, названою АТО. Міський голова переконаний, що «рано ще нам перековувати мечі на рала, адже російська демократія закінчується там, де починається українське питання. Ні на мить не забуваймо, що ніхто, крім нас самих, нам не збудує держави, а без власної держави нема і не може бути Української нації».

Говорячи про розвиток Ходорівщини, Олег Теодорович наголосив, що «Ходорівська ОТГ є цеглиною моноліту нашої держави. Із 20-ти створених територіальних громад наша визнана першою у рейтингу самодостатності». У числі здобутків назвав підтримку освіти, культури, медицини. Ходорівська лікарня отримала статус комунального закладу охорони здоров’я «Ходорівська міська лікарня Ходорівської міської ради Львівської області». Змінилася структура ліжкового фонду – запрацювали 10 педіатричних ліжок, а в планах – введення реанімаційно-анестезіологічних.

Будуються нові дитячі майданчики, в тому числі – в селах. Перекрито дах школи у селі Бориничі. Ремонтуються дороги. У сільській місцевості відкрилися філії Ходорівської школи мистецтв, Центру творчості та дитячо-юнацької спортивної школи, шахового клубу.

13 серпня цього року в храмі Покрови Пресвятої Богородиці села Вовчатичі відбувся перший фестиваль духовної пісні об’єднаної громади, який стане щорічним.

Ділові стосунки склалися у Ходорівської ОТГ із Волинською, Донецькою, Луганською, та Закарпатською областями, а також із прикордонними воєводствами Польщі.

Міський голова підкреслив, «що Ходорівщина з початку бойових дій на сході регулярно допомагає бійцям. Це підприємницька, волонтерська діяльність, допомога у реабілітації поранених. Ми маємо свого ангела-охоронця з Небесної Сотні – Героя України Романа Точина. Його ім’я носить вулиця, школа, де він навчався. Освячено Алею Слави, де викарбувані імена лицарів Небесної Сотні – вихідців із Львівщини. Вони любили Україну в собі, а не себе в Україні».

Святкування Незалежності в Ходорівській громаді

Завершив свій виступ голова Ходорівської ОТГ словами: «Кожен рік утверджує нашу незалежність не тільки у політиці й економіці, а й у людській психології. Ми повинні бути членами всіх європейських та євроатлантичних структур, а для цього нам слід бути єдиними. Просімо Господа словами Великого Кобзаря: «Єдиномисліє подай і братолюбіє пошли!»».

Мистецьким дарунком, достойним величного свята, для жителів Ходорівщини став виступ народних артистів України Н.Крутової-Шестак, Б.Сташківа, ровесниці незалежності талановитої співачки й авторки пісень А.Івашиної, популярного письменника-гумористазаслуженого артиста України М.Савчука. На пам’ять про зустріч міський голова подарував Б.Сташківу і Н.Шестак картини, роботи ходорівської художниці Н.Синишин.

Марія КРАЇВСЬКА.

ХОДОРІВЩИНА, 29 серпня