«Жидачівський Люрд»


З такою інтригуючою назвою пропонують екскурсійний маршрут теренами Жидачівщини. Схоже і наш край нарешті удостоївся честі бути представленим на туристичній мапі Львівщини. Досі не доводилось бачити розроблені маршрути саме визначними місцями Жидачівщини. Завжди про це йшлося на рівні місцевої влади, на конференціях за участю істориків, краєзнавців. Проте до реального втілення якось руки не доходили. І ось одна з туристичних фірм, що пропонує подорожі Львівщиною до переліку маршрутів додала цілком новий назвавши його «Жидачівський Люрд».

Маршрут передбачає відвідування аж п’ять історично вагомих населених пунктів Жидачівщини. Зокрема в програмі туру пропонується відвідати міста Розділ, Жидачів, Кохавино, села Руду, Лівчиці та Журавно.

Ось які визначні місця та пам’ятки пропонують оглянути організатори туру: у Роздолі – один із найбільших палаців Галичини, збудований в стилі французького Відродження у ландшафтному англійському парку – палац Жевуських-Лянцкоронських (1704р.). Також бароковий костел (1648р.) колишнього монастиря кармелітів та руїни броварні і синагоги.

У Жидачеві – залишки давньоруського городища і замку (ІХ-ХІІІ ст.), костел Успіння Діви Марії (1612р.) та чудотворну ікону Богоматері Воплочення-Жидачівська Оранту (1406р.) у церкві Воскресіння Господнього.

У Кохавино – одне з найбільш відомих паломницьких міжконфесійних місць Галичини відомих ще у XVIII-XX ст., чудодійний образ Матері Божої Кохавинської (1646р.). Ікона знаходиться в розкішній неороманській церкві монастиря Святого Ґерарда (1868-1894р.), до оглядин також входять готична каплиця (1902р.) та джерело з чудовою благодатною водою. Цьому місцю, яке повертає свою давню славу, організатори мандрівки дали назву «Жидачівський Люрд». Від цього й назва екскурсійного туру.

У Руді пропонується відвідати колишнє містечко, що було у власності українського гетьмана, переможця російської армії під Конотопом – Івана Виговського. «На місці укріпленого давньоруського городища знаходиться маєток власників села, неподалік якого росте старий дуб, який за місцевими переказами, посадив гетьман. Деякі дослідники стверджують, що Іван Виговський був похований в Руді, так це чи ні, можна дізнатися у першому в Україні музеї гетьмана Івана Виговського», зазначається в описі туру.

У Лівчицях – палацово-парковий комплекс із палацом (ХІХ ст.), збудований в стилі австрійських мисливських замків.

А Журавно представлено як батьківщину «батька польського письма» Миколи Рея та алебастрового промислу Галичини. «В містечку доживає останні дні палац Скшинських-Чарторийських (ХІХ ст.), збудований в стилі французького ренесансу з елементами модерну. Викликає зацікавлення і неоготична міська ратуша (ХХ ст.)».

Вартість екскурсії зі Львова й з поверненням до обласного центру всього 95 грн. У вартість входить: проїзд комфортабельним автобусом, супровід гідів-екскурсоводів, екскурсійне обслуговування в музеях, страхування на час подорожі. Додатково оплачуються: вхідні квитки в музеї та харчування.

НОВИЙ ЧАС, 3 жовтня