Відпочинок у британському стилі

Відпочинок у британському стилі

Якщо відпочивати на літніх канікулах, то лише з користю! Саме так вирішили вчителі англійської мови та учні ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 м. Ходорова, тому ще восени взяли активну участь у проекті GoCamp і стали переможцем І туру. Наприкінці цього навчального року з радістю очікували початку роботи пришкільного англомовного табору за участю волонтера із Великобританії Еми Вестбрук.

Така неймовірна нагода поспілкуватися із носієм мови та удосконалити рівень володіння англійською не пройшла поза увагою шкільної громади. Пришкільний англомовний табір «Sport and Health»(«Спорт і здоров’я») у ЗОШ І–ІІІ ст. № 1 м. Ходорова розпочав свою двотижневу роботу 12 червня, зібравши велику групу учнів 6-10 класів. Кожен день дарував школярам незабутні враження, певний багаж знань й інформації, збагачував словниковий запас та, найголовніше, допомагав долати бар’єр у спілкуванні англійською мовою.

Насичена програма, розроблена вчителями англійської мови С.Я.Бардигулою, М.І.Червоною, М.Б.Поліщук, знайшла своє відображення у різноманітних видах роботи, зацікавлюючи та розважаючи учнів. Завдяки іграм, конкурсам, проектам, рухливим пісням, інсценізаціям та інтерактивним вправам школярі разом із вчителями та волонтером щодня здійснювали захоплюючу подорож Країною спорту та здоров’я. Молода гостя із Великобританії влилася у шкільну родину, саме тому у роботі з дітьми панувала невимушена дружня атмосфера.

Заняття у великій просторій актовій залі часто продовжувались рухливими іграми на подвір’ї, стадіоні, природі, екскурсіями містом. Пікнік на лоні мальовничого пейзажу Ходорівського ставу, який поєднав смаколики як української, так й англійської кухонь, надовго залишиться у спогадах кожного з нас завдяки власноруч приготовленим стравам. Волонтер також здивувала усіх своїми кулінарними здібностями – вишуканим англійським тортом на знак подяки за незвичайно теплу гостинність  ходорівчан.

Кожен день плідної праці втілювався в окремий проект, у якому учні ділились враженнями та набутою інформацією, описували проведені види роботи і нові лексичні одиниці, якими поповнився їхній словниковий запас. Щодня Ема радо знайомила нас із своєю країною, британською системою освіти, звичаями та традиціями, святами, читацькими уподобаннями, стилем життя, колоритом англійської кухні та улюбленими видами спорту, цікавими фактами із життя школярів та молоді. Проведений волонтером День спорту у британському стилі залишив незабутні спогади.

Кафедра учителів англійської мови разом із директором школи подбали про створення належних умов для двотижневого перебування волонтера у нашому місті, урізноманітнюючи їх екскурсіями та поїздками, цікавими зустрічами. Особливо враженою залишилась британка від організованої поїздки до Львова, де мала змогу помилуватись інтер’єром Львівського оперного театру, архітектурою центра міста, здійснити в екскурсійному трамваї огляд найкращих пам’ятних місць Львова, придбати на «Вернісажі» сувеніри для себе, друзів та сім’ї, завітати у «Майстерню шоколаду», «Копальню кави» та вишукані українські ресторани.

Особливо трепетним був останній день роботи – прощання із гостею. Із слізьми на очах у символічному флешмобі «Thanks, Emma!» («Дякуємо, Ема!») школярі подякували волонтеру, подарувавши сувеніри та пам’ятні подарунки і прощальний торт, шматком якого поласували учасники табору та вчителі разом із своїм волонтером.

Пізнього вечора у п’ятницю вокзал міста Ходорова був нечувано людним: школярі та вчителі ЗОШ І-ІІІ ст. №1 прийшли провести свою гостю додому і ще раз подякувати їй. Ема повезла у Британію приємні враження про наше місто та ходорівчан, оскільки виявила бажання завітати до нас і наступного року.

Для окремих школярів ця зустріч стала ще більшим стимулом плідно попрацювати над своєю англійською, щоб наступного року не відчувати труднощів у спілкуванні.

Отож, ці літні канікули для школярів ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 м. Ходорова запам’ятаються не лише відпочинком, а й незабутньою зустріччю із носієм мови, яку вони вивчають, та прекрасною нагодою удосконалити свої знання, вимову та комунікативні навички з іноземної мови, тим паче, зараз під час безвізового режиму, готуючись до подорожі країнами Єврозони.

Світлана БАРДИГУЛА, заступник директора  ЗОШ І-ІІІст. №1 м. Ходорова.

ХОДОРІВЩИНА, 1 липня