В Дев’ятниках водяний млин графів Шептицьких стоїть засипаний сміттям

В Дев’ятниках водяний млин графів Шептицьких стоїть засипаний сміттям

У с. Дев’ятники, де був родинний маєток графів Шептицьких, залишився старий водяний млин, як пам’ять про родину митрополита Андрея Шептицького та його брата блаженного Климентія Шептицького. Свого часу радянська влада зруйнувала їхній маєток, а зараз старий графський млин стоїть засипаний сміттям.

Млин графів Шептицьких в Девятниках

Користувач Фейсбуку Іван Щурко виклав фото у мережу фото із закинутого місця.

«Двірський водяний млин графа Івана Шептицького у Дев’ятниках. Десь тут, біля млина купалися, будучи ще підлітками, майбутній митрополит Андрей Шептицький зі своїм братом Климентієм, архімандритом отців-студитів. Про це залишив яскраві спогади Іван Лев, граф Шептицький, їх племінник.

Саме Климентій (Казимир) Шептицький керував Дев’ятницьким маєтком від 1893 до 1911 року. У радянський час, подібно, як у Прилбичах, у Дев’ятниках маєток родини Шептицьких був знищений до останнього фундаментного каменя, щоб не залишилося жодного сліду, жодного натяку на історію цього великого українського роду.

Але часом здається, що людям місцевим також час радянський понищив у головах все, аж до фундаменту. Місце, де купалися майбутні святі українського народу засипане сміттям. Млин, який залишився одним з небагатьох свідчень присутності тут Шептицьких, їх господарського хисту і праці для добра громади, поволі вмирає і розтягується на цеглу», – написав Іван Щурко.

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ПОРТАЛ «ЖИДАЧІВ», 3 листопада

http://www.zhydachiv.in.ua/2017/na-zhydachivschyni-vodyanyj-mlyn-hrafiv-sheptytskyh-stojit-zasypanyj-smittyam/

… І КОМЕНТАР

Можна, до деякої міри, погодитися з Іваном Щурком, який в доволі різких тонах висловлюється про девятницьких мешканців. Очевидно, тепер частинка цих докорів стосуватиметься і керманичів Ходорівської ОТГ, якій, власне, і підпорядковуються Девятники. Завдання зберегти пам’ять про рід Шептицьких у приходорівському селі мало б стати прерогативою діяльності відділу культури цього молодого адміністративно-територіального обєднання.

Варто нагадати також, що до 1780-их років селом володів монастир францисканок. Саме тоді австрійський цісар-реформатор Йосиф ІІ позакривав у Галичині більшість монастирів, а їхні землеволодіння перейшли державі. Ця, в свою чергу, продавала їх грошовитим магнатам. Францисканська загальна метрика 1820 року називає власником Девятник Андрія Пакошевського. Від нього вони, вочевидь, перейшли до ополяченої української родини графів Шептицьких. Відомо, що в 1848 році на засідання Бережанської «Руської ради» прибув пан Йосиф Шептицький з Дев’ятник і публічно заявив, що повертається до народності своїх предків, тобто починає вважати себе українцем.

У 1893 році в спадок від батька сільський маєток отримав Климентій Шептицький і господарював тут до 1911 року, коли пішов у монастир. Певний період своїх юнацьких років разом з братами тут провів майбутній галицький митрополит Андрей Шептицький, який любив купатися біля сільського млина. 31 травня 1910 року він прибув посвячувати нову муровану церкву святого великомученика Йосафата.

А ось цей знаменний факт мешканці села не забули. Зокрема в серпні 2015 року в храмі, який 105 років тому відвідав і освятив митрополит Шептицький, відслужили Божественну Літургію за його прославу та з нагоди 150-річчя від дня народження. У ній взяли участь усі священики Новострілищанського деканату Стрийської єпархії УГКЦ, вірні парафії.

церква в Девятниках

«Спільну Літургію очолив отець-декан Роман Став’яж, який у своїй проповіді наголосив на святості особи митрополита та підкреслив його внесок у духовний розвиток не лише нашої церкви, але й усього українського народу, – ділився про ту подію о. Анатолій. – По завершенні Літургії, о. Андрій Соколовський, адміністратор парафії с. Баківці, звернувся до присутніх з короткою історичною довідкою життя митрополита Андрея, його діяльності, а також розповів про беатифікаційний процес, який провадиться щодо нього. До святкової події долучились і діти парафії, які підготували цікавий виступ про князя української церкви. На завершення до присутніх звернувся адміністратор парафії о. Андрій Барабаш, який висловив усім щиру подяку за спільну участь у молитві».

Повертаючись в історію, зауважимо, що 1914 року маєток Шептицьких пограбували російські вояки. Проте фільварок Калинівка залишався у володінні цієї родини до 1939 року. У вересні більшовики арештували Івана Шептицького, а фільваркове майно розділили між селянами. Нині вже й сліду не залишилося від палацу, в якому зростали представники кількох поколінь славетного українського роду. Про це наголошував й Іван Щурко у своєму дописі.

Справедливості ради нагадаємо, що про фільварок Калинівку ще пам’ятають місцеві старожили. І можуть показати , де він розташовувався. А значить розкажуть і місцевій молоді, щоб знала і гордилася. А ще якби взятися спільно бодай за наведення елементарного порядку і приведення до ладу старого млина, то було б взагалі суперово…

Місце в Девятниках, де розташовувався фільварок Калинівка.