У Жидачівському районі розпочали підготовку до відзначення 75-річчя УПА

У Жидачівському районі розпочали підготовку до відзначення 75-річчя УПА

У музеї історії та мистецтва Жидачівської землі – філії Львівської національної галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького – відбулося засідання районного громадського комітету з відзначення 75-річчя УПА.

Як повідомив начальник відділу культури, туризму та спорту Жидачівської РДА Зіновій Тимофтевич, у засіданні взяли участь голова районного громадського комітету, учасник національно-визвольної боротьби Олексій Данилишин, завідувач музею історії та мистецтва Жидачівської землі Степан Ревуцький, заступник голови Жидачівської районної ради Ігор Лалак, заступник міського голови м. Жидачева Ярослав Гаврильчук, заступник селищного голови смт Гніздичева об’єднаної територіальної громади Ольга Баран та інші.

До роботи громадського комітету також залучено представників Новострілищанської, Ходорівської ОТГ та інших місцевих громад й багатьох небайдужих мешканців Жидачівщини, охочих долучитися до важливої справи.

З метою належного відзначення історичної дати, створено робочу групу з підготовки заходів щодо увіковічнення та вшанування пам’яті героїв ОУН-УПА. Зокрема, йшлося про створення широкої тематичної експозиції в музеї історії та мистецтва Жидачівської землі, присвяченої героїчним сторінкам боротьби воїнів УПА. На сьогодні зібрано вже 250 світлин учасників ОУН-УПА. До кожної з них подано коротку біографічну довідку. Серед них 100 світлин провідного складу ОУН-УПА, 80 світлин вояків УПА, 25 світлин дівчат, які брали участь у національно-визвольній боротьбі в 40-50-х роках на теренах району.

Музейна експозиція, присвячена 75-річчю УПА, буде представлена також тогочасною зброєю, одягом, картою населених пунктів та лісових масивів Жидачівського району з нанесенням місць, де знаходились криївки, бункери, склади, шпиталі, підпільні друкарні.

Планується розмістити в експозиційному залі макет криївки, а у підвальному приміщенні – відтворити тогочасну підпільну друкарню.