У ЖИДАЧІВСЬКІЙ РДА ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ ОРГКОМІТЕТУ З ПІДГОТОВКИ ТА ВІДЗНАЧЕННЯ 75-Ї РІЧНИЦІ УТВОРЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПОВСТАНСЬКОЇ АРМІЇ

У ЖИДАЧІВСЬКІЙ РДА ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ ОРГКОМІТЕТУ З ПІДГОТОВКИ ТА ВІДЗНАЧЕННЯ 75-Ї РІЧНИЦІ УТВОРЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПОВСТАНСЬКОЇ АРМІЇ

20 червня, перший заступник голови Жидачівської райдержадміністрації Василь Татарин та голова Жидачівської районної ради Ігор Кос провели засідання організаційного комітету з підготовки  та відзначення  75-ї річниці утворення Української Повстанської Армії.

Оргкомітет створено на основі спільного розпорядження голови райдержадміністрації та голови районної ради від 22 травня 2017 року № 24/276 з метою належної підготовки та проведення у Жидачівському районі заходів із відзначення 75-ї річниці утворення УПА.

Керівництвом району було підтримано ініціативу районного громадського комітету з відзначення 75-ї річниці УПА, який очолив учасник національно-визвольної боротьби, дослідник історії  боротьби УПА й автор книг Олексій Данилишин.

Саме з ініціативи Олексія Данилишина на сторінках районної газети „Новий час” в квітні 2017 року було започатковоно марафон пам’яті з нагоди відзначення 75-ї річниці УПА. В рамках відзначення ювілею передбачається також створення та відкриття на базі музею мистецтва та історії Жидачівської землі тематичної експозиції до 75-річчя УПА.

У засіданні Оргкомітету взяли участь представники владних структур, об’єднаних територіальних громад, учасник національно-визвольної боротьби Олексій Данилишин, представник ГО „Спілка учасників АТО Жидачівщини” Михайло Микитин, завідувач музею мистецтва та історії Жидачівської землі Степан Ревуцький, представник громадської ради при РДА Ярослав Дубик та ін.

В ході майже півторагодинного обговорення було розглянуто конкретні пропозиції структурних підрозділів РДА, громадських організацій, об’єднаних територіальних громад щодо організації і проведення в районі заходів із відзначення 75-ї річниці утворення УПА, 110-ї річниці з дня народження головнокомандувача УПА Романа Шухевича та інших визначних подій в історії боротьби за утвердження Української державності.

Учасниками засідання Оргкомітету було підтримано низку пропозицій дослідника національно-визвольної боротьби УПА й автора книг Олексія Данилишина та пропозиції представника ГО „Спілка учасників АТО Жидачівщини” Михайла Микитина щодо важливості спадкоємності боротьби за Україну вояків УПА та сучасних захисників східних рубежів нашої держави. Було, зокрема, запропоновано створити в школах й закладах культури патріотичні куточки із спільними світлинами вояків УПА та воїнів АТО, щодо організації зустрічей із ветеранами УПА й сучасними захисниками України.

Як повідомив голова Жидачівської районної ради Ігор Кос, на основі відповідної районної програми, для створення експозиції до 75-ї річниці УПА в музеї мистецтва та історії Жидачівської землі із районного бюджету вже скеровано 21 тис. грн. До цієї благородної справи мають долучитися й місцеві громади, представники підприємницьких структур.

Безпосередньо 14 жовтня 2017 року у м. Жидачеві на Замковій горі, біла Меморіалу „Борцям за волю України” відбудеться районний захід „Повстанській славі жити у віках”. 15 жовтня в музеї мистецтва та історії Жидачівської земл, філії Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького заплановано відкриття експозиції до 75-річчя УПА, роботу над створення якої вже розпочали сьогодні. 15 жовтня також заплановано проведення районного фестивалю повстанської пісні „Встань повстанська славо! Засвіти знамена!  Заплановано проведення й низки молодіжних патріотичних заходів в школах, закладах культури, в місцях боїв УПА.

Керівникам місцевих громад направлено звернення щодо необхідності проведення благоустрою пам’ятних знаків на честь загиблих Героїв УПА, надання соціальної підтримки родинам воїнів УПА. Мова також йшла про необхідність належного відзначення 30 червня в районі 110-ї річниці з дня народження головнокомандувача УПА Романа Шухевича, який неодноразово перебував на території Жидачівщини в період національно-визвольної боротьби УПА. У с. Кам’яному, неподалік р. Дністер, на місці колишньої квартири-криївки, де неодноразово перебував Р. Шухевич. встановлено пам’ятний знак, біля якого в рамках відзначення 100-річчя лідера УПА десять років тому відбулося вшанування Українського Героя за участю делегації із Полтавщини.

НОВИЙ ЧАС, 12 червня.