У Жидачеві вручили найвищі нагороди родичам Лицарів ОУН і УПА

У Жидачеві вручили найвищі нагороди родичам Лицарів ОУН і УПА

 

У неділю, 20 травня, у Жидачівському міському будинку культури „Папірник” відбулась урочиста Академія з нагоди відзначення Свята Героїв. У залі були присутні голова районної державної адміністрації Василь Татарин, голова районної ради Ігор Кос, голова Координаційної ради з вшанування пам’яті нагороджених лицарів ОУН і УПА, кандидат історичних наук, відповідальний редактор Літопису УПА Микола Посівнич, голова благодійного фонду ім. Петра Гудзоватого „Соловей” Андрій Гудзоватий та дослідник українських визвольних змагань Зіновій Горін, громадськість Жидачівщини, представники учнівської молоді. Найбільш шанованими гостями урочистої академії стали родичі Лицарів ОУН і УПА.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять всіх загиблих героїв України. Представники учнівської молоді поклали квіти до символічного хреста Жертвам політичних репресій.
Голова районної державної адміністрації Василь Татарин, вітаючи присутніх, наголосив, що ми повинні пам’ятати імена своїх героїв, шанувати їх пам’ять і на прикладі мужніх воїнів, що віддавали своє життя за незалежність України у всі часи, виховувати покоління молодих патріотів.
Микола Посівнич зазначив, що УПА – єдина в історії повстанська армія, яка спромоглася утворити власну систему нагород і заохочень, запроваджену у 1944 році. Зважаючи на тогочасні реалії боротьби, жоден із учасників збройного підпілля ОУН так і не отримав своїх відзнак. З метою вшанування пам’яті Лицарів ОУН та УПА, було вирішено відновити повстанські нагороди і вручити їх нащадкам, реалізувавши на практиці систему нагород УПА та збройного підпілля ОУН.
У Жидачівському районі в даний час вдалося ідентифікувати імена 20 Лицарів ОУН-УПА. 12 родичів отримали почесні нагороди. Робота по відновленню імен Героїв продовжується.
Для присутніх виступили учасники юні артисти Жидачева: родинний колектив сім’ї Яворських, учениця гімназії ім. О.Партицького Соломія Кулик, вокально-хоровий колектив центру творчості для дітей та молоді міста Жидачева „Струмочок”, читці Маргарита Підлісецька та Ігор Серняк. Особливим подарунком для учасників урочистостей став виступ родича Лицаря ОУН-УПА Богдана Прокопіва псевдо „Степан”- лауреата всеукраїнських та міжнародних конкурсів, викладача Львівського коледжу культури та мистецтв, бандуриста Баглай Богодара. Ведучими урочистої академії були випускники Жидачівського НВК Анастасія Хомин та Ігор Серняк.

Список Лицарів ОУН-УПА Жидачівщини, родичам яких 20 травня 2018 року вручено почесні нагороди:

Альфавіцький Іван “Прикрий” с.Бринці Церковні – Бронзовий хрест бойової заслуги
Базарко Григорій “Грицько”, “Сокира”, с.Сугрів – Бронзовий хрест бойової заслуги
Дикий Петро – “Одисей”, “Бувалий”, “Журба”, с.Бертишів – Бронзовий хрест заслуги
Дякон Ярослав “Дмитро”, “Мирон”, с.Дев’ятники – Срібний хрест заслуги
Заставний Василь “Шершень”, с.Чижичі – Бронзовий хрест заслуги
Липова Ганна “Тамара”, смт. Нові Стрілища – Бронзовий хрест бойової заслуги та Срібний хрест заслуги
Слюзар Дмитро “Золотар”, с.Бортники – Золотий хрест заслуги
Бухтяк Петро “Скорий”, с.Піддністряни – Срібний хрест заслуги
Пілан Михайло “Осип”, с.Прибілля – Бронзовий хрест заслуги
Прокопів Богдан “Степан”, сДуліби, – Бронзовий хрест заслуги
Цура Дмитро “Михайло”, “Микита” , смт.Нові Стрілища – Бронзовий хрест заслуги
Шудрава Марія,”Женя”, м. Ходорів – Бронзовий хрест заслуги

УКРАЇНСЬКИЙ ПОГЛЯД, 21 травня