У Ходорові вшанували 360-річчя обрання гетьманом України Івана Виговського


16 серпня, у Ходорівській міській публічній бібліотеці відбувся історико-пізнавальний захід «Свого сина пам’ятає Україна», приурочений 360-річчя обрання гетьманом України Івана Виговського.

Іван Виговський

Учасники заходу наголошували, що Ходорів й Ходорівщина тісно пов’язані із історією козацької доби. Гетьман Богдан Хмельницький у період національно-визвольної боротьби українського народу був під стінами Ходорова, а в молоді роки був у храмі с. Бородчиці. Тож у м. Ходорові в перші роки незалежності України спорудили й урочисто відкрили пам’ятник Богдану Хмельницькому.

Іван Виговський був наступником Хмельницького й послідовником боротьби за утвердження Української державності. Славний український гетьман, переможець 100-тисячних московських орд під Конотопом, за свідченнями багатьох історичних джерел, був похоронений на Жидачівщині, на місці його родового маєтку в с. Руда. Десять днів тому, 6 серпня, під багатовіковим дубом Виговського відбулося козацьке свято «Козацька слава живе у нащадках», у якому брали участь мистецькі колективи Ходорівської ОТГ.

ZIK, 17 серпня