У Ходорівській ОТГ вибрали голову громади та депутатів

У Ходорівській ОТГ вибрали голову громади та депутатів

27 березня 2016 року в Ходорівській міській об’єднаній громаді пройшли перші вибори. Цього дня новостворена громада обирала міського голову та міську раду. Нагадаємо, в одну громаду з центром у м. Ходорові об’єдналися 11 сільських та одна міська ради, а це жителі 42 населених пунктів.

Як повідомив керівник відділу ведення Державного реєстру виборців Жидачівської РДА Ярослав Ягніщак, загальна кількість виборців у громаді – 21703. 27 березня взяли участь у голосуванні – 11830 осіб. Недійсними визнано 297 бюлетенів. До списків виборців, які виявили бажання голосувати вдома, внесли 979 осіб, з них проголосувало 885. Для організації та проведення виборів утворено 46 дільничних виборчих комісій. Вибори проходили у 34 багатомандатних округах. Участь у виборах взяли 11 місцевих осередків політичних партій, які загалом висунули 301 кандидата. Кандидатами на міського голову зареєструвалося 5 осіб.

Явка виборців у день голосування – 54,5%. Найменша явка виборців зафіксована у Жирові. На двох виборчих дільницях на території Грусятицької сільської ради, яка свого часу рішенням ради ініціювала вихід з Ходорівської міської об’єднаної громади, явка виборців була вищою за 50%.

Тож за попередніми даними, міським головою нової громади залишається діючий мер м. Ходорова, самовисуванець Олег Теодорович Коцовський, за нього віддали свої голоси 4814 (41,4%) виборців. Найближчий і найсерйозніший його конкурент депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода» Андрій Чад набрав 2591 голос (22,3%). З меншим рейтингом завершили передвиборчу гонку діючий сільський голова Бортник Ольга Гурдя, яка на вибори йшла від Української Партії – 2551 голос (21,9%), представник від «Громадського руху «Народний контроль» Мирослав Горачек – 917 (7,9%) та заступник Новострілищанського селищного голови, самовисуванець Ростислав Гапонюк набрав 756 (6,5%) голосів виборців.

Певною несподіванкою для усіх, як, мабуть, і для самих партійців стала перемога на виборах МО ВО «Батьківщина». За кандидатів від цієї партії свої голоси віддало, за попередніми даними, які повідомив Я. Ягніщак, 18,92% виборців. Дещо поступилася у рейтингу «БПП «Солідарність», набравши 17,99% голосів, на третьому місці Українська Партія, кандидати від якої хоч і «стрибнули» у виборчий потяг останніми (міська виборча комісія відмовила їм у реєстрації), але, як бачимо, до фінішу дісталися у трійці лідерів, набравши 13,3%. Впевнено проходять до міської ради об’єднаної громади кандидати ще від 5 партій, зокрема ВО «Свободи» – 10,62%, «Народного контролю» – 9,24%, Радикальної партії Ляшка – 7,43%, Української Галицької Партії – 6,63%, «Самопомочі» – 6,51%. Не досягли виборчого мінімуму УКРОП – 4,22%, КУН – 3,54%, Правий сектор – 1,21%.

Тож нову Ходорівську міську раду ОТГ формуватимуть БЮТ – 7 депутатів, БПП – 7, УП – 5, «Свобода» – 4, «Народний контроль» – 3, Радикальна партія – 3, УГП – 3, «Самопоміч» – 2.

У списку місцевих осередків політичних партій свою кандидатуру подавали й діючі депутати Жидачівської районної ради. За попередньою інформацією, до ради Ходорівської ОТГ проходять два нині діючих депутати від БПП «Солідарність» та по одному від ВО «Свобода» та «Громадянської позиції». Якщо вони оберуть все ж таки раду об’єднаної громади, тоді дещо оновиться склад і самої Жидачівської районної ради. Яким буде представництво в радах різних рівнів, дізнаємось незабаром.

Оксана ФРАНКІВ.

НОВИЙ ЧАС, 7 квітня

 

 

,