Посвяченням пам’ятника преподобномучениці Тарсикії сестри служебниці розпочали святкування 125-ліття Згромадження


До Львова прибули сестри служебниці з Бразилії, Канади, США, Австралії, Італії, Польщі, Словаччини, Сербії, Казахстану, щоби взяти участь у відкритті ювілейних святкувань 125-ліття від заснування Згромадження.

25 серпня 2016 р. сестри вирушили до Червонограда, колишнього Кристинополя, який був важливим осередком Згромадження. На подвір’ї храму Святого Юрія чисельно зібралися вірні та духовенство Сокальсько-Жовківської єпархії, щоб молитися разом із сестрами. Провінційна настоятелька с. Боніфатія Дяків привітала владику Михайла (Колтуна), Єпарха Сокальсько-Жовківського, який прибув, щоб очолити подячну Божественну Літургію. «Оцією спільною молитвою перед Чудотворною іконою Кристинопільської Богородиці дякуймо Богові за дар 125-літнього служіння та просімо Його благословення для нашого Згромадження по всьому світі», – наголосила с. Боніфатія.

У проповіді владика Михайло поділився роздумами про завдання християнина сьогодні, яке полягає у відданому служінні ближнім, навіть ворогам, як це здійснила у своєму молодому житті блаженна Тарсикія.

Після Божественної Літургії із привітальним словом звернулася Генеральна настоятелька с. Тереза Слота. Мати Генеральна представила коротку історію Кристинопільського монастиря, яка сягає 1894 р., і склала особливу подяку отцям василіанам за духовну і матеріальну опіку. Саме у Кристинопольському монастирі був новіціат, де виховувалися молоді сестри, які після духовної формації, мов ластівки, відлітали на нові місії, щоб підносити народ і виховувати його серце. Саме у Кристинополі Господь прийняв цілопальну жертву блаженної Тарсикії, яка в 1944 р. загинула від кулі радянського солдата.

«Сьогодні у Кристинопільській святині ми складаємо свої молитви до стіп Небесної Заступниці, дякуючи Богові за 125-літній шлях нашого Згромадження та прохаючи Божого благословення на майбутнє», – наголосила мати Тереза.

Після Літургії молитовна процесія вирушила до місця, де колись був новіціатський дім сестер служебниць. На місці, де загинула преподобномучениця Тарсикія, стараннями сестер служебниць і міської влади зведено чудовий пам’ятник, який владика Михайло торжественно посвятив.

Присутня на святі с. Дарія Градюк поділялася цікавими спогадами про блаженну Тарсикію, з якою вона жила у Кристинопільському новіціатському домі в 1942–1944 рр.

З нагоди посвячення пам’ятника блаженній мучениці Тарсикії с. Боніфатія вручила подячні грамоти всім, хто спричинився до його встановлення.

«У теперішній такий тривожний і болючий час для нашої Батьківщини молімося через заступництво блаженної Тарсикії, щоби припинилося кровопролиття і запанував мир у нашій країні. Дай Боже, щоб у майбутньому це місце стало місцем паломництва, щоб її постать промовляла до нашої молоді, запрошуючи не жаліти свого життя для Христа!», – наголосила у промові Провінційна настоятелька.

Також сестри мали нагоду поїхати до Жужелян, де 1892 р. був заснований перший дім Згромадження. У храмі Воскресіння Христового сестри молилися Молебень до блаженної Йосафати, першої служебниці, а також побували на могилі слуги Божого о. Кирила Селецького, співзасновника Згромадження і довголітнього пароха Жужелян.

ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС УГКЦ, 26 серпня