Омріяна поколіннями

Омріяна поколіннями

Україна… В одному цьому слові бринить музика смутку і жалю. Це земля трагедій і краси. Країна, де найбільше люблять волю і найменше знали її, країна гарячої любові до народу, вікової героїчної боротьби за незалежність. Навряд чи варто нагадувати, що значить для української нації наявність власної незалежної держави, визнаного члена світової спільноти і повноправного учасника міжнародних відносин. Саме тому день Конституції нашої держави має особливе історичне та почесне значення для кожного українця.

Жителі Ходорівщини пишаються своєю державою, цінують її символи. Жовто-блакитні прапори майорять на будівлях, перехожі, горді за свою країну, усміхаються – ось який він, День Конституції України, у Ходорівській об»єднаній територіальній громаді.

26 червня у приміщенні Ходорівської публічної міської бібліотеки відбулась година державності «Основний Закон держави». Директор бібліотеки І.Уцик та працівники О.Джус, Х.Голяк, М.Подвацятник згадали тернистий шлях України до свободи й незалежності. Бібліотекар О.Ричак перегорнула сторінки історії та наголосила, що прийняття Основного Закону ознаменувало фундаментальне закріплення нашої незалежності, навіки закарбувало волю українського народу жити у власній суверенній, соборній державі. Гордо і піднесено прозвучали поетичні рядки у виконанні бібліотекаря Н.Герасимів та юних патріотів – Ю.Коваля та О.Гавора. Цікавою і повчальною була інсценізація легенди про Державні символи, де мама (М.Подвацятник), проводжаючи синів (В.Фурман, О.Гавор, Ю.Коваль) у світ, на згадку дала їм Герб, як символ влади, Прапор, що дарує життя і мир всьому сущому на землі, Гімн, який сповнює гордістю та солов’їним голосом лунає понад світом. Презентацію книг «Україна в просторі і часі» провела методист Л.Гавор. На завершення бібліотекар молодшого відділу обслуговування Л.Магац подякувала працівникам за патріотично проведену годину державності.

Урочистості з нагоди 21-ї річниці Конституції України продовжились на майдані імені Т.Шевченка. Керівник відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Х.Вівчар привітала присутніх з прийдешнім святом та наголосила, що Конституція – це матінка всіх законів, символ національного єднання й загальної відповідальності за сьогодення та майбутнє, а ще – велика данина героїзму минулого нашої Батьківщини.

Заступник міського голови з гуманітарних питань О.Мельник, тримаючи у руках Основний Закон держави, зазначила, що Конституція наголошує на абсолютній цінності людини, її життя і здоров’я, честі й гідності, недоторканності та безпеки та підкреслила, що у Ходорівській громаді керівництво працює на благо людини і для людини, дбає і піклується про соціальний стан населення Ходорівщини, безкоштовне медичне обслуговування і гарантує дотримання всіх прав і свобод, які передбачає Основний Закон України.

Творчі таланти Ходорова полонили серця присутніх – патріотичні поезії «Мрія» та «До українців» майстерно виконали Р.Буняк та Р.Горбатий (кер.Л.Гульцьо). Дивовижний спів народного аматорського дівочого вокального ансамблю «Ромашка» (кер.У.Абрамів) торкнувся найпотаємніших струн людської душі. Захоплюючими та милозвучними були  вокальні композиції у виконанні П.Андрушківа. Майстерні рухи колективу «Адаптація» (кер.М.Олійник) під ясним сонячним промінням вразили учасників заходу. На завершення свята Х.Вівчар виконала пісню «Україна – це ми» у супроводі народного ансамблю танцю «Наддністрянка» (кер.Ю.Коцовська), яка залишила в серцях ходорівчан та гостей міста незабутні враження.

День Конституції – це не просто данина традиції, а можливість проявити силу патріотизму, згадати зусилля і втрати, з якими наші предки відстоювали права та свою свободу. Святкування Дня Конституції України в умовах неоголошеної війни є особливо актуальним, адже сьогодні відважні воїни знову захищають суверенітет і цілісність нашої країни.

Пишаймося нашою Україною, любім її, шануймо свій рід, не цураймося один одного, живімо за омріяним поколіннями Основним Законом, що навіки поєднав всіх українців!

І поки буде сонце нам сіяти,

Вічно буде жити Україна-мати!

Самостійна, вільна, молода держава.

Слава Україні і Героям Слава!

Ярина МОЧАРСЬКА.

ХОДОРІВЩИНА, 1 липня