«Невідкладними заходами» міст не полагодиш


Вже два тижня жителі району, ризикуючи власним життям, переїжджають аварійним та частково обваленим мостом через р. Дністер поблизу с. Залісок.

23 березня близько 18.11 год. у с. Залісках надломився міст. «Совпадєніє?» Не думаю… Про те, що він аварійний і може рухнути в будь-який момент, знають усі. Знав про це навіть Сергій Арбузов (хто пам’ята, був такий віце-прем’єр міністр, який утік разом із Януковичем). А ось про міст на деякий час призабули. Так, звісно, підрихтували для годиться, а капітальний ремонт відклали до кращих часів, коли гроші з’являться. Міст обвалився частково, за попередніми підрахунками, обвал шириною 2 м та довжиною 12 м. Надломився, даючи зрозуміти, що міцність конструкцій вже на волоску.

У той же день на місце події виїхали експерти, відбулось виїзне засідання районної комісії ТЕБ та НС. Міст оглянуто, зроблено певні тимчасові заходи. Висновок – добре, що обвалилася пішохідна частина. Видихнули з полегшенням і пустили через міст автомобілі та транспорт тоннажністю не більше 10 т. Першу добу після обвалу місце обгородили, виставили патрулі. Та в подальші дні вже жодних чергових патрулів не було, маршрутки на страх і ризик водіїв перетинали міст із пасажирами. Кажуть, навіть водії фур наважуються переїжджати аварійним мостом, тільки щоб не об’їжджати ще три десятки кілометрів розбитою дорогою через Новий Розділ.

Одразу після «ЧП» та наступного дня, 24 березня, конструкції мосту оглянули представники районної влади та служб, начальник служби автомобільних доріг у Львівській області Руслан Кандибор, його заступники, а також заступник начальника управління захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій департаменту цивільного захисту населення Львівської ОДА Олег Дейнега. «Проведено обстеження конструкцій мосту й узгоджено алгоритм подальших дій та щодо здійснення невідкладних робіт із відновлення аварійної ділянки. Нині рух транзитного вантажного транспорту на цій ділянці автодороги М-12 Стрий–Тернопіль–Знам’янка заборонено до проведення експертної оцінки проїжджої частини мосту. Об’їзд, в межах району, здійснюється від м. Ходорова – через села Жирова, Кам’яне, Піддністряни, згодом через населені пункти Миколаївського району (Новий і Старий Розділ та навколишні села).

В районі мосту обгороджено аварійну ділянку, тут здійснюється односторонній рух легкового та інших видів транспорту (до 10 т). Пасажирський автотранспорт рухається за умови висадки пасажирів перед мостом через р. Дністер. Забезпечено чергування особового складу та рятувальної техніки РВ ГУ ДСНС і особового складу Жидачівського відділення поліції з обох сторін мосту та на під’їзних ділянках автодороги в напрямку мосту через р. Дністер для інформування, надання допомоги водіям, населенню та забезпечення сполучення з іншими населеними пунктами й об’їзду моста.

В.о. голови Жидачівської райдержадміністрації Василь Татарин, за участю представників Служби автомобільних доріг у Львівській області, департаменту цивільного захисту населення ЛОДА, відповідних районних служб, представників правоохоронних органів, провів кілька оперативних робочих нарад із розгляду питань, пов’язаних із руйнуванням частини мосту через р. Дністер. Очікується прибуття й столичних фахівців для проведення експертної оцінки ситуації та визначення алгоритму подальших дій», йдеться на сайті Жидачівської РДА від 24 березня.

Заходи районної влади проведені начебто правильно, дотримано всіх інструкцій. Рівно на добу. Але вже тиждень, день у день існує ризик для здоров’я та життя людей, які у справах, по роботі щогодини, хвилини переїжджають цим купу років аварійним, а тепер і надломленим мостом.

На жаль, нині не ясно: коли будуть виділені кошти та почнуться роботи з капітального ремонту моста?!

Представники влади різних рівнів добре знають, що злощасний міст давно потребує капітального ремонту. Це після акцій протесту, звернень народного депутата у 2013 році дійшло й до вищого керівництва держави. Ціна питання на 2009 рік – 98 млн. грн. «Мостовий перехід через р. Дністер на автомобільній дорозі загального користування М-12 Стрий –Тернопіль – Кіровоград – Знам’янка завдовжки 186 метрів потребує проведення ремонтних робіт та належного експлуатаційного утримання у зв’язку з виникненням деформації і посиленням вібрації конструкції прогонової будови внаслідок руху великовагових транспортних засобів. Через обмежене фінансування протягом 2009-2013 років експлуатаційний стан мостового переходу значно погіршився. Крім того, за результатами обстеження зазначеного переходу, виявлено підмив його опор, руйнування балок прогонової будови та деформаційних швів.

На автомобільній дорозі впродовж останніх років проводиться ямковий ремонт за рахунок коштів, передбачених для експлуатаційного утримання доріг загального користування. На сьогодні існує потреба у встановленні інформаційно-вказівних, попереджувальних чи заборонних дорожніх знаків для об’їзду моста із спрямуванням транспортних засобів автомобільними дорогами Стрий – Івано-Франківськ та Київ –Чоп.

Служба автомобільних доріг у Львівській області неодноразово включала до проекту плану заходів з будівництва, реконструкції та ремонту автомобільних доріг роботи з експлуатаційного утримання зазначеного мостового переходу. Вартість таких робіт, згідно з проектно-кошторисною документацією, розробленою у 2009 році Державним дорожнім науково-дослідним інститутом імені М. П. Шульгіна, становить 89 млн. гривень. Роботи з відновлення мостового переходу планується розпочати після погодження необхідного обсягу фінансування», з відповіді екс-віце-прем’єр-міністра С. Арбузова в уряді Януковича на запит народного депутата О. Канівця у 2013 році.

За ці три роки знайшли можливість лише підрихтувати верхнє полотно моста, збільшивши вагу на і так нестійкі, підмиті опори. Сьогодні на поновленому у 2016 році верхньому полотні мосту знову утворилися вибоїни, що при кожній поїздці автомобіля чи маршрутки збільшують вібрацію конструкцій мосту, а частина пішохідної зони, нагадаю, відвалилася.

Над проблемою у Залісках та нашим псевдопатроітизмом вже єхидно підсміхаються «за поребриком», пишучи саркастичні пости на кшталт: «мост не выдержал взвалившейся на него гидности и решил декоммунизироваться самостоятельно. P.S. А вообще очень символично, что обвалившиеся перила были обильно выкрашены в жовто-блакитный».

Криками «Ганьба!» тут не зарадиш. Треба шукати гроші та починати ремонт. У телефонній розмові з керівником Стрийського ДЕД Андрієм Федоровичем журналіст часопису дізналась лише про те, що 28 березня на місце події виїжджали київські проектанти (яка саме організація невідомо), які й мають визначити ступінь пошкодження та аварійності моста. Поки не буде інформації від експертних організацій, говорити про вартість ремонту моста недоречно. Стрийська ДЕД як структурний підрозділ Служби автомобільних доріг Львівської області хоч і відповідає за експлуатацію, зокрема і цього моста, проте немає спеціалістів, які можуть об’єктивно визначити ступінь ушкоджень чи аварійності моста, тому вони займаються лише очищенням дорожнього полотна, ліквідацією ямковості та можуть провести візуальне обстеження мостового переходу.

Тож, поки чекаємо висновків експертів, молимось Богові, щоб ніхто не став жертвою обставин.

Оксана ФРАНКІВ.

НОВИЙ ЧАС, 6 квітня