Любов до книги – щастя таїна…

Любов до книги – щастя таїна…

Книги – кораблі думки, які плавають хвилями часу і несуть

свій дорогоцінний вантаж від покоління до покоління.

Бекон Ф.

У наш час зрідка можна зустріти людину, яка могла б похвалитися великою домашньою бібліотекою або ж великою літературною обізнаністю. Популяризація книги як невичерпного джерела знання та виховання є основною проблемою освіти та культури сьогодення.

Піддністрянська бібліотека-філія здавна є осередком розвитку культури у селі. За час свого існування установа змінювалася, розвивалася, поповнювалася новими надходженнями. Сьогодні це місце, куди можна прийти, щоб знайти духовну гармонію та спокій, прочитавши книгу або ж просто поспілкувавшись з її очільницею – бібліотекаром Тетяною Пивовар, яка віддає своїй справі кожну вільну хвилину, підтримуючи як матеріальний стан книгозбірні, так і її книжковий фонд.

Доказом цього є недавній візит працівників культурно-просвітницької сфери Ходорівської ОТГ до Піддністрянської книгозбірні та їхні відгуки про це. 24 травня у стінах бібліотеки-філії с. Піддністряни пройшов семінар, приурочений до Дня Героїв та 75-ій річниці створення УПА «Терновий вінок слави».

Герої… Пам’ять… Слава… Цими словами була наповнена програма семінару, який відбувався у зручному приміщенні бібліотеки, захованої під кронами затишного парку. День Героїв – це день пам’яті тих, що присвятили своє життя боротьбі за свободу, незалежність України та її світове визнання. Учасники заходу мали унікальну можливість ознайомитися з роботою нашої бібліотеки, а також помандрувати у захопливу подорож, де першою зупинкою стала історія села Піддністряни, наступною – заочне знайомство з видатними вихідцями з Піддністрян, з людьми, які зробили великий вклад у розвиток нашого села. Далі гостей чекала зустріч з парохом нашої церкви о. Іваном Михальчаком – згадували і криваві дні Євромайдану, і жахливі події в зоні АТО. Зустріч доповнилася розмовою з Ангелом миру – воїном АТО Миколою Сомиком, який поділився незнаними фактами з життя героїв. Учні читали вірші авторства Н. Михальчак та вдало підібрані слова. Додала трагічного настрою і пісня (виконання – Н. Михальчак) про загиблих воїнів Небесної Сотні:

Ранковий струшують туман
Стрункі каштани на світанні,
Серця вогнем пече Майдан
І стогне маминим риданням…

На фоні класичних мелодій історія маленького села лилася потоком незнаної широкому загалу інформації: згадали і видатних людей нашого села (Романа Олійника-Рахманного – журналіста-публіциста, лауреата Національної премії ім.Т.Шевченка; Степана Олійника – доктора політології, полковника армії США; братів-меценатів Василя і Петра Пшиків – докторів ветеринарної медицини; Григорія Гірського – дяка місцевої церкви, засновника хору в с. Піддністряни; Степана Прокоп’яка – відомого диригента Галичини, доцента Львівської консерваторії). Учасники семінару відвідали шкільний музей братів Олійників. Було радісно бачити в очах гостей захоплення нашим селом, бібліотекою та школою, не минули вони словами вдячності і роботу нашого бібліотекаря. Участь у семінарі взяли й представники місцевої влади, без яких не можливою є робота бібліотеки. Співпраця з владою села дає свої плоди, адже взаємне розуміння і підтримка додають снаги до праці.

Отож, не витрачаймо наш час на безглузді балачки чи «зависання» у соціальних мережах. Приходьмо у стіни книгозбірні поринати у вир літературного життя, а бібліотека-філія села Піддністряни завжди гостинно відчиняє свої двері для всіх охочих.

Наталя МИХАЛЬЧАК, студентка Інституту іноземних мов ДДПУ, викладач іноземних мов; Тетяна ПИВОВАР, бібліотекар с.Піддністряни.

ХОДОРІВЩИНА, 6 червня