Круглий стіл на тему «Взаємодія влади та громади в Ходорівській об’єднаній територіальній громаді»

Круглий стіл на тему «Взаємодія влади та громади в Ходорівській об’єднаній територіальній громаді»

Нещодавно у нашому місті відбувся круглий стіл на тему «Взаємодія влади та громади в Ходорівській об’єднаній територіальній громаді», у якому взяли участь представники органів місцевого самоврядування та громадськості Ходорівської ОТГ, експерти проекту «Посилення спроможності організацій громадянського суспільства у регіонах України впливати на органи держаної влади та місцевого самоврядування з метою прискорення реформ», що спільно реалізовується Центром інформаційного консалтингу та Центром політико-правових реформ проекту.

З вітальним словом до присутніх звернулася секретар Ходорівської міської ради М.Гавінська, яка окреслила співпрацю з громадою в межах ОТГ.

Керівник проекту Х.Тибінка, представила проект, що фінансується програмою МАТРА посольства Королівства Нідерландів в Україні, й ознайомила присутніх з результатами проведених досліджень сфер самоорганізації мешканців, а також надання адміністративних послуг у громаді.
Круглий стіл ЦНАП

За результатами проведеного представниками громадськості та місцевого самоврядування опитування активність громади у Ходорівській ОТГ визначено як середню (більше 40% відповідей респондентів). Основними причинами низького рівня активності громади експерти вважають низьку правову свідомість населення, пасивність та байдужість мешканців.

50% опитаних представників громадськості визначили діяльність органів місцевого самоврядування як «Активна співпраця та робота на благо громади». 44% – характеризують громаду твердженням «Незадоволені всім, що робиться, проте не бажають самі щось робити». Респонденти вказали на необхідність тіснішої співпраці громадських активістів із владою та громадою, залучення молоді до органів місцевого самоврядування та співпраці на загальне благо.

Учасники круглого столу обговорили результати дослідження і визначили шляхи покращення співпраці та активізації громади. Активну участь в обговоренні взяли В.Шаран з ГО «Центр громадських ініціатив Ходорівщини» та голови ОСББ І.Кеньо («Енергетик-750»), Ю.Харчус «Залізничне-Троянда», П.Баран («Наш дім-36»), М.Вокруй («Наш оберіг-25К»).

Центр надання адміністративних послуг Ходорівської об’єднаної територіальної громади за результатами опитування отримав загальну оцінку «добре» – 200 балів з 300 можливих (через тимчасове перебування у непристосованому приміщені у зв’язку з ремонтними роботами у приміщенні ЦНАПу). В обговоренні проблемних питань роботи ЦНАПу Ходорівської ОТГ взяли участь керівник підрозділу Т.Волошин й експерти проекту.

На завершення учасники круглого столу підсумували результати своєї роботи і визначили пріоритетні теми тренінгу, який проведуть експерти проекту 20 липня 2017 року у Ходорові.

І.ХРУЩ, спеціаліст з питань інвестиційної політики.

ХОДОРІВЩИНА, 15 липня