Ходорівці на видноті: уродженець містечка Роман Яців

Ходорівці на видноті: уродженець містечка Роман Яців

У Львівській галереї мистецтв представили альбом-каталог «Образ Богородиці». У виданні – 87 ликів Богородиці із фондосховищ Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького, які раніше ніде не експонувалися. Відтепер їх можна побачити не лише на виставці у Картинній галереї, що на вул. Стефаника, а у й альбомі-каталозі.

Bogorodycya-1
Куратор виставки – Марія Сойко. Вона ж працювала і над каталогом. За словами М. Сойки, у фондосховищах музею – понад 66 тисяч експонатів, «однак вдається показати лише 6-8% з усього». Саме тому, працюючи у фондах, й вирішила організувати виставку ікон, у якій 87 експонатів ХIV – ХХ ст. «Мине трохи часу, і ми заховаємо ці скарби за мури фондосховищ. Може, хтось за сто років знову відважиться їх показати. Саме тому виникла ідея створити каталог», – зазначила на презентації, котра відбулася учора за участі мистецтвознавців і представників духовенства, Марія Сойко.

Bogorodycya-2
«Праця над експозицією – це подвиг», – наголосив на презентації каталогу завідувач кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв професор Роман Василик. І додав: «А якщо така праця виливається у прекрасне видання – це історія».
Проректор Львівської академії мистецтв, історик мистецтва Роман Яців вважає каталог дуже професійною роботою, яка дасть можливість глибше інтерпретувати історичні періоди українського мистецтва, що у книгах подаються поки звужено, без ширшого погляду на те, що відбувалося в інших мистецьких середовищах різних країн. «Це свідчення того, що в Україні є середовища, які здатні на значно вищому і якісному рівні репрезентувати той спадок українців і спадок інших культур на наших етнічних землях та культурні діалоги, які супроводжували нас протягом століть», – сказав професор Р. Яців.
Тетяна КОЗИРЄВА, Львів Фото Романа БАЛУКА
ДЕНЬ, 14 лютого