Ходорівчанин Роман Тітик дав свідчення у справі «екс-беркутівців», яким інкримінують розстріл учасників Революції Гідності


26 січня 2017 року Роман Тітик, учасник Євромайдану, поранений 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській, давав свідчення у Святошинському суді м. Києва у справі беркутівців, яким висунуто обвинувачення у розстрілі активістів Революції Гідності на вул. Інститутській 20 лютого три роки тому. Загалом генпрокуратура встановила 25 правоохоронців, які 20 лютого стріляли на вул. Інститутській. 20 з них досі перебувають у розшуку. У Святошинському суді м. Києва на лаві підсудних 5 колишніх бійців так званої «чорної роти» «Беркут» – їм інкримінують вбивство 48 активістів Революції Гідності, ще понад 80 осіб визнано потерпілими.

Під час судового слухання Роман Тітик розповів про час, місце та обставини, коли в нього двічі поцілили. В цей день на його очах був убитий його найкращий друг ходорівчанин Роман Точин.

Роман Тітик

«Три роки тому їх розділяли барикади, тепер між майданівцем і колишніми беркутівцями – куленепробивне скло. Сам Роман Тітик у залі суду розповідає подробиці найстрашнішого дня його життя. Близько дев’ятої ранку 20 лютого він із побратимами кинувся на допомогу пораненим до місця, яке згодом назвуть «квадратом смерті», із зали судового засідання повідомляли журналісти «5 каналу». Відеосюжет про це судове засідання вийшов в ефір 26 січня.

«Я спробував – кров пульсує (у ще одного пораненого). Хотів взяти його, але він тяжкий був. Підбіг ще один – ми його взяли за плечі і хотіли витягнути. Удар, і я ще встиг собі подумати, що люди падають, а мене не бере. Тільки подумав – взяло», – пригадує обставини свого поранення потерпілий Роман Тітик.

Ймовірно, снайпер поцілив у Романа, коли він із побратимом намагалися винести, як їм здавалося, ще живого 32-річного дрогобиччанина Олега Ушневича. Перша куля прошила Романові праве стегно, а друга застрягла в попереку. Його пораненого відтягнули до готелю «Україна», згодом медики видалили кулю, яку передали братові Романа – Іванові.

Роман Тітик впевнений, що в нього стріляли із снігової барикади, за якою ховалися спецпризначенці. А от адвокати беркутівців намагаються це спростувати. Під час слухання до матеріалів справи долучили і саму кулю, що влучила в Романа. Як наголошують прокурори, куля, яку дістали з тіла пораненого Романа, – це важливий доказ, оскільки експертиза встановила, що її випустили з табельної зброї одного з колишніх беркутівців. Адвокати ж спецпризначенців кажуть, що кулю долучили з процесуальними порушеннями, а результатам експертиз вони не вірять, йдеться у відеосюжеті.

Спогади про 20 лютого 2014 року, про цей страшний день досі не дають Роману Тітику спокійно спати, єдина надія на справедливий суд і те, що винні понесуть покарання. У коментарі «Новому часу» Роман зазначив, що йому відомо, хто саме з екс-беркутівців стріляв у нього й що він зараз знаходиться за межами України. Також Роман готовий надавати свідчення у справі розстрілу активістів Революції Гідності, тому, якщо буде потрібно, їздитиме на судові засідання. Чергове засідання суду у справі обвинувачення беркутівців заплановане на 14 лютого.

Крім цього, Роман Тітик готується оскаржувати висновок Київського міського клінічного бюро судово-медичної експертизи, у висновку якої визначено, що завдані йому вогнепальні ушкодження кваліфікуються як середньої важкості, що не загрожували життю постраждалого. Це незважаючи на те, що майже три місяці Роман був прикутий до ліжка, не міг пересуватися без сторонньої допомоги.

Нагадаємо, 22 січня минуло три роки з дня загибелі перших активістів Революції Гідності. Протистояння на вулиці Грушевського розпочалося 19 січня, коли недільне віче переросло в ходу мітингувальників до Верховної Ради. На той час вхід в урядовий квартал перекривали бійці підрозділу «Беркут». Розпочалися серйозні сутички. Бій тривав понад три доби, завершився 22 січня, коли «Беркут» пішов у наступ і тимчасово відтіснив демонстрантів від Європейської площі. Того ж дня стало відомо і про перших, хто поліг на Майдані. Зранку 22 січня 21-річний Сергій Нігоян з Дніпропетровщини отримав смертельне поранення у голову. Згодом смертельне вогнепальне поранення в серце отримав 25-річний білорус Михайло Жизневський.

За кілька днів від поранень, отриманих 22 січня, у лікарні померли львів’янин Роман Сеник та киянин Олександр Бадера. Цього ж дня в лісі під Києвом знайдено тіло зі слідами тортур львів’янина Юрія Вербицького – активіста Майдану, якого було викрадено невідомими просто з лікарні напередодні.

За три роки слідства за злочини проти майданівців винесено всього 35 судових вироків, до позбавлення волі засуджено лише одного. «З 220 направлених обвинувальних актів на сьогодні є тільки 35 вироків, фактично лише один, він з числа «тітушок», засуджений до реального позбавлення волі», – передає «5 канал» слова начальника Департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергія Горбатюка.

Підготувала Оксана ФРАНКІВ.

НОВИЙ ЧАС, 9 лютого