Чи винні свині у дулібівському конфлікті?

Чи винні свині у дулібівському конфлікті?

Близько 300 мешканців Дуліб зібралися минулої суботи у Народному домі на громадські слухання з питання, яке стало наріжним каменем ще на початку року: бути чи не бути свинофермі у селі Дулібах? Тоді, у березні, здебільшого зважаючи на вибори до об’єднаної громади, які були на носі і щоб їх не зірвати, мешканці села заставили власників забрати свині, які завезли на ферму. Конфлікт ущух, проте дві сторони залишилися при своїх інтересах. Щоб не допустити повторного завезення свиней, мешканці села організувавши цілодобове чергування біля ферми, якою володіє «Лемберг-Агро». Щоб привернути увагу скоріше до того, що питання не вирішується, ініціативна група села Дуліб навіть спромоглася організувати прес-конференцію у Львові, яку транслювали в онлайн режимі. Люди тоді дізналися чимало «цікавих» речей. А цієї суботи вперше на зустріч із мешканцями села приїхав власник ферми Богдан Різник.

Dylibu-konflikt

Серед запрошених на слухання – голова об’єднаної Ходорівської громади Олег Коцовський, депутат обласної ради Андрій Чад, перший заступник голови РДА Василь Татарин, депутат райради Володимир Ревер.

Коли староста села Степан Грицило розпочав зібрання, багатьом стало зрозуміло, що громадські активісти добре підготувалися до слухань. Зважаючи, що велася відеозйомка, ці громадські слухання можна виставляти в Інтернет як еталон. Мешканці обрали голову громадських слухань Антоника Івана, секретаря Надію Орлик, лічильну комісію, визначились із регламентом.

Надаючи слово директору ТОВ «Ходорівський м’ясокомбінат» Дмитру Матвійку, мешканці села хотіли почути, що «Лемберг-Агро», врахувавши категоричне «проти» мати у селі свиноферму, запропонує компромісний варіант: будь-що – тільки не свині.

Проте надію дулібівчан у перших своїх словах п. Дмитро «поховав»: «Нічого нового я сказати не можу, ви знаєте, що ми хочемо. Наші поступки – із 12 тис. голів за проектом ми вийшли на 2-2,5 тис. Сьогодні приміщення ферми готове прийняти 1000 голів. Підготовлена тільки одна стайня з надією на ваше розуміння. Вся дозвільна документація у нас є, якщо навіть і чогось немає, то воно не забороняє нам вести діяльність. На ту кількість свиней запаху не буде. Єдине, що ми упустили, – не поговорили з громадою у січні, і тому й виник цей конфлікт».

Напевне, що якби власник «Лемберг-Агро» Богдан Різник володів достовірною ситуацією, яка склалася в Дулібах, він ніколи б у своєму виступі, якого чекали дулібівчани з надією, не почав розповідати, як у Данії, яка за площею як дві Львівські області, вирощують свиней і наскільки датчани «щасливі» від цього. Данці тому й їдуть до нас вирощувати свині, бо їхні європейські норми та законодавство не дозволяють цього робити вдома, якщо це не відповідає стандартам. А у нас можна «порішати» у нинішньому економічно-політичному «бардаці» всі питання. На жаль.

Зрозумівши, що компромісної розмови не вийде, дулібівчани захотіли почути нарешті, чи можуть власники надати згідно із законом пакет документів, які дозволяють функціонувати свинофермі. Бо до сьогоднішнього дня, як висловився Іван Антоник, нічого, окрім запевнення, що «всі документи є», мешканці так і не побачили.

Дмитро Матвійко розпочав із детального плану території. «Замовником цього документа була Жидачівська РДА (згідно з розпорядженням від 17.032014 р). На сьогодні розроблено детальний план території, проте він не затверджений через призупинення діяльності підприємства. З нашої сторони проплачено всі кошти. Більше того, ми платимо за земельну ділянку (площа 10,7 га, хоч реально є 7) згідно з розрахунком, який надала нам у 2014 році ваша сільська рада, щоправда, договору про оренду у нас немає. І в цьому не наша вина. 3,7 га ми протягом 3 років переплачуємо…».

Оскільки питання детального плану стосувалося райдержадміністрації, ясність вніс присутній на слуханнях перший заступник голови РДА Василь Татарин: «Згідно із законодавством, всі землі за межами населеного пункту сьогодні у державній власності. Жидачівська РДА дала дозвіл на розробку детального плану території. Механізм виготовлення і погодження цього плану передбачає обов’язкове громадське обговорення, яке протокольно має бути засвідчене. Якщо громада висловилася негативно до діяльності, яка планується на даній території, детальний план повертається на доопрацювання. Тобто розпорядження не затверджується, що й відбулося у вашому конкретному випадку».

Щодо детального плану звучали запитання і від представників громади, які ніяк не могли зрозуміти, чому впродовж трьох років власники не спромоглися пройти процедуру затвердження.

Зокрема Надія Орлик повідомила, що на сьогоднішній день ТзОВ «Лемберг-Агро» не мас законних підстав на завіз свиней на територію колишньої ферми (корівника). У підтвердження громада надала листи від:

  1. Жидачівської РДА (від 12.07.2016 р., №02-17/1927) – «на даний час детальний план території не затверджений».
  2. Головного управління держспоживслужби у Львівській області (від 15.07.2016 р., № 7-2-16) – «не брало участі у відводі земельної ділянки під будівництво свинокомплексу та не давало погодження на завезення свиней у свинокомплекс ТзОВ «Лемберг-Агро» в с. Дуліби».
  3. Миколаївського міськміжрайонного управління головного управління держсанепідслужби у Львівській області (від 28.03.2016 р., №519/03-01) – «інформує, що протягом 2013-2016 рр. лабораторні дослідження викидів в атмосферне повітря з тваринницького комплексу с. Дуліби ТзОВ «Лемберг-Агро» не проводилися, заяви від керівників на проведення даних досліджень не надходили».
  4. Управління ветеринарної медицини в Жидачівському районі (від 08.04.2016 р., №140) – «управління не надавало дозволу для завезення свиней на ферму с. Дуліби».
  5. Департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА -.«повідомляємо, що дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, спеціальне водокористування та дозвіл на здійснення операцій у сфері поводження з відходами для ТзОВ «Лемберг-Агро» не видавалися».
  6. Державної екологічної інспекція у Львівській області (акт перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства №178 від 28.03.2016р.) – «відсутні правовстановлюючі документи на право користування земельною ділянкою площею 10,7 га для обслуговування свиноферми в с. Дуліби Жидачівського р-ну, ТзОВ «Лемберг-Агро» не розрахувало показник утворення відходів в поточному році та не представлено декларацію про утворення відходів у 2015 р., дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами не отримано».

Схоже, сторона «Лемберг-Агро» не була готова до такої «законодавчої підкованості» представників громади. Розрядити ситуацію взявся Володимир Ревер, який запропонував, враховуючи те, що розмова заходить у глухий кут, все-таки створити ініціативну групу людей не заангажованих, на яких погоджується громада, сідати за стіл і крок за кроком приходити до компромісу. « Ви хоч вузькому колу покажіть проект того детального плану. То дуже важливий документ, бо там показано, скільки свиней буде, звідки будуть брати для них воду, вказано санітарну зону, куди буде діватися гній, в який спосіб він буде утилізовуватися. Бо згідно із законодавством відсутність затвердженого детального плану забороняє не лише будь-яку діяльність, а й забороняє передачу в оренду земель, що фактично в даному випадку вже зроблено».

На цю слушну пропозицію районного депутата Дмитро Матвійко повідомив, що детальний план є і «Лемберг-Агро» готовий говорити детально по всіх питаннях з будь-ким.

Продовжилося обговорення запитаннями від людей, в яких звучало: де братимете воду, де діватимете гноївку, хто зменшив санітарно-захисну зону, чому не ставите фільтри –уловлювачі запахів у Ліщині, одним словом все те, про що мало бути чітко відображено у детальному плані, проект якого, кажуть, є, але його з мешканців ніхто не бачив.

Слово взяв обласний депутат Андрій Чад, який звернувся до власника Богдана Різника із запитанням, чому після піврічного конфлікту, якому не видно кінця, власник тільки у серпні приїхав до громади. Також обласний депутат попросив відповісти власника на питання, хто дозволив у березні без жодних дозвільних документів завезти на ферму поголів’я свиней. На це п . Богдан порадив обласному депутату зініціювати закон, що зобов’язує власників зустрічатися з людьми, щоб розпочати бізнес… А за все інше він платить податки, немалі, і як виробничник вважає, що цього досить.

Цими словами п. Богдан неабияк «розпалив» емоційного Андрія Чада, який щойно повернувся у відпустку з АТО. «Якби ви зустрілися з людьми, якби надали документи, які вже давно могли зробити, нинішнього конфлікту не було б», – резюмував обласний депутат, за що отримав гучні оплески від мешканців.

Ситуацію знову довелося заспокоювати, і на цей раз втрутився голова об’єднаної Ходорівської громади Олег Коцовський. Олег Теодорович коротко охарактеризував соціально-економічну ситуацію в об’єднаній громаді і повторив те, що говорив на попередній зустрічі з громадою: «Якби було 50 чоловік проти, сто, то я би ще вів якусь дискусію. Але коли вся громада проти… Я підтримую громаду. У той же час громаді хочу сказати, що на території має бути виробництво, щоб громада могла розвиватися. Але це має бути взаємовигідна співпраця».

Громадські слухання тривали вже близько двох годин. По кілька разів люди поверталися до питання води, гноївки, сусіднього Ліщина. Директор м’ясокомбінату навіть спробував піти на компроміс у плані того, що пропонував п. Ревер, а саме надати всі дозволи і показати детальний план найближчим часом. Проте це не влаштовувало людей, бо, за словами голови громадських слухань, громада, готуючись до зустрічі, отримала фахові консультації щодо того, чи можлива свиноферма у Дулібах. З цього випливає, що згідно із законодавчими нормами власники мають право на утримання не більше 150 голів свиней… Ця інформація викликала тільки посмішки на обличчях представників «Лемберг-Агро».

Виходячи з того, що подальша дискусія втратила будь-який зміст, головуючий зачитав проект рішення громадських слухань:

  1. Звернутися до запрошених на громадське слухання представників влади з проханням не дозволити ТзОВ «Лемберг-Агро» завозу свиней на територію колишньої ферми (корівника) с. Дуліби у зв’язку з відсутністю документів згідно із законодавством України.
  2. Подати зустрічну заяву в прокуратуру Львівської області про незаконне планування діяльності свинокомплексу ТзОВ «Лемберг-Агро» на території колишньої ферми (корівника) с. Дуліби Жидачівського району.
  3. Якщо ТзОВ «Лемберг-Агро» завезе найближчим часом на ферму (корівник) с. Дуліби свині, не маючи на це законних підстав, громада с. Дуліби подасть заяву в суд.

Проект рішення було підтримано всіма присутніми.

Здавалося, що на цьому треба було б закінчити матеріал, однак, як це часто буває, найбільша частина айсберга криється під водою. Коли вже люди розходилися, слова попросив Ігор Коцюруба – голова громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону «Патріот». Він запропонував, щоб мешканці Дуліб самі викупили у нинішніх власників ферму і порадив за грошима звертатися до колишнього власника п. Іваніцького.

А от з цього місця, як кажуть, детальніше. Напередодні громадських слухань в редакцію нашої газети принесли копію заяви, яка скеровувалася до прокурора Львівської області, голови Львівської облради, облдержадміністрації, Національної поліції, управління СБУ та Громадської ради при Львівській ОДА.

Текст заяви дуже цікавий, тому пропоную почитати.

«Звертаємося до Вас у зв’язку з необхідністю встановлення об’єктивних причин протидії законній господарській діяльності ТзОВ «Лемберг-Агро», яке входить в структуру ТзОВ «Ходорівський м’ясокомбінат», окремими представниками громади с. Дуліб Жидачівського району.

Занепокоєння викликає той факт, що згадане підприємство упродовж всього періоду війни на Сході України безвідмовно допомагає учасникам антитерористичної операції. У той же час нам стало відомо, що чимало мешканців села Дуліб, а це понад 100 осіб, працюють на агресора, перебуваючи на заробітках у м. Уренгой Російської Федерації.

Із засобів масової інформації відомо, що на території України діють агенти впливу ФСБ, які через мережу посібників здійснюють підривну діяльність. З огляду на це просимо встановити організаторів акцій тиску на ТзОВ «Лемберг-Агро», які намагаються вибити з колії одне з найпотужніших підприємств району.

Слід зазначити, що ТзОВ «Лемберг-Агро», у встановленому чинним законодавством України порядку, отримало всі дозвільні документи на початок виробничої діяльності. Після початку виробництва громада населеного пункту с. Дуліб, підбурювана невстановленими особами, заблокувала виробничу діяльність, що призводить до серйозних економічних збитків інвестора, який вклав значні кошти у відновлення сільськогосподарського тваринництва.

На наш погляд, такий негативний досвід загрожує продовольчій безпеці регіону, адже безпідставні акції тиску на діючі підприємства АПК підривають перспективи економічного підґрунтя держави та відлякують інвесторів.

Водночас просимо повідомити, чому дотепер не порушено кримінальне провадження щодо перешкоджання підприємницькій діяльності.

Зважаючи на викладене та можливу наявність в діях невстановлених окремих осіб громади с. Дуліб Жидачівського району Львівської області ознак злочину, передбаченого ст. 206 (Протидія законній господарській діяльності) Кримінального кодексу України, на підставі п. 2,3 ст. 21 Закону України «Про громадські об’єднання» від 22.03.2012 року №4572-VI прошу Вас:

  1. Доручити відповідальним посадовим особам організувати перевірку можливої протиправної діяльності невстановлених окремих осіб громади с. Дуліб Жидачівського району Львівської області та надати цим фактам належну юридичну оцінку.

Про результати розгляду даної заяви у встановлені законодавством терміни прошу Вас повідомити голову громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону «Патріот» Коцюрубу Ігоря Івановича на адресу: 79000, м. Львів, а/с 6141».

Ми живемо на Жидачівщині і добре знаємо, особливо ті, хто в час Майдану був небайдужим, яку допомогу надав Ходорівський м’ясокомбінат нашим хлопцям. І продовжує надавати донині. Вона справді була дуже потрібна, і за це заслужено велика подяка Ходорівському м’ясокомбінату та його власникам. Але тут про інше.

Чомусь ми назвали Майдан Революцією Гідності. А що є гідність? А це, коли всіх слухають і чують, коли всі рівні перед Законом і Конституцією, яка мала б дотримуватися і виконуватися, коли патріотизм полягає не у сьогоднішньому післямайданному статусі і посадах, а вимірюється перш за все морально-духовними цінностями кожного і готовністю їх відстоювати, бо інакше і Небесна сотня, і тисячі жертв в АТО будуть марними.

Чесно скажу, не знаю, що за чоловік Ігор Коцюруба, бо не встиг з ним поспілкуватися на слуханнях. Хочеться вірити, що цю «заяву» його попросили «підписати», бо не його рук це «творіння. Чогось бракує. Зрозумів чого, коли поспілкувався з Валерієм Гончаровим, представником громадської ради при Львівській ОДА, який був учасником прес-конференції у Львові. Ті ж слова і формулювання, той самий відточений «епістолярний жанр». Я також не знаю і п. Гончарова. Але він сам в телефонній розмові мені розповів про себе: колишній працівник КДБ СРСР, нині юрист і громадський активіст. Відреагував на звернення ГФ «Патріот» і за завданням комісії законності і права Громадської ради при ОДА, за його словами, раз виїжджав на місце, щоб прояснити ситуацію в Дулібах. Щоправда, за словами людей, з якими п. Валерій зустрічався, він представлявся то як юрист нардепа Андрія Кота (що не відповідає дійсності), то як журналіст.

З п. Валерієм дуже цікаво розмовляти, навіть по телефону. Адже, як він сам твердить, у КДБ виховували справжніх професіоналів і сьогоднішні три його вищі освіти, дві з яких «спеціальні», дають йому професійно вирішувати багато питань під «парасолькою» Громадської ради. При нагоді треба звернутися до голови Громадської ради п. Середи і дізнатися, скільки ще колишніх «досвідчених» з КДБ-шним минулим активістів засідає у цьому поважному дорадчому органі, членом якого від Громадської ради Жидачівщини є і я.

Кілька разів прочитавши «заяву» зрозумів, чого не вистачає: її не «заявою» треба назвати, а «доповідною». Там, де йдеться про агентів ФСБ, замінити на «ЦРУ і імперіалістів», а в кінці добавити абзац: рекомендую всіх мешканців Дуліб разом з дітьми і жінками вислати на поселення до Сибіру, як ворогів народу. Бо виявляється проти свиноферми не якісь «невстановлені окремі осіби громади с. Дуліб», а все село…

І ще. В ході громадських слухань прозвучала інформація, що є у конфлікті між мешканцями і власниками якась третя, зацікавлена сторона. Про неї мешканці Дуліб не говорять дуже голосно, але все-таки відважилися і наостанок сказали: «приїжджають на безномерних «джипах» якісь кремезні хлопці і погрожують мешканцям, що мама й тато будуть їх шукати…». А це вже, погодьтеся, не слова, і присутні на громадських слуханнях працівники поліції сподіваюся їх почули.

Редакція «Нового часу» й надалі висвітлюватиме ситуацію в Дулібах і готова надати слово всім учасникам цього конфлікту, свині у якому зовсім не винні.

Андрій ДАНИЛЕЦЬ.

НОВИЙ ЧАС, 18 серпня